Japan zgrožen pogubljenjem taoca: Nećemo popustiti terorizmu

Stefa
Autor 1.2.2015. u 12:36

Japan zgrožen pogubljenjem taoca: Nećemo popustiti terorizmu

»To je odvratan teroristički čin zbog kojeg sam jako ljut«, dodao je premijer Shinzo Ave, vidno uzrujan

TOKIO – Islamska država (IS) potvrdila je u subotu da je pogubila japanskog taoca otetog u Siriji, drugog u tjedan dana, što je Japan nazvao »odvratnim« činom, a oštre su osude uputili Washington, Pariz i London.

Japan se zakleo u nedjelju da neće popustiti terorizmu, nakon emitiranja snimke pripisane IS-u u kojoj se objavljuje da je drugom japanskom državljanu odsječena glava.

»Najodlučnije osuđujemo taj čin«, izjavio je glasnogovornik japanske vlade Yoshihide Suga.

»Visoko vjerojatnom« ocijenio je autentičnost videosnimke u kojoj se govori o pogubljenju muškarca identificiranog kao novinara Kenjia Gota, otetog jesenas u Siriji.

»Mislimo da je vjerojatnost vrlo visoka«, kazao je Suga, temeljeći to stajalište na analizi stručnjaka. Potvrdio je da je osoba ubijena na snimci sasvim sigurno Kenji Goto.

IS je već prije tjedan dana objavio da je usmrtio prvog japanskog taoca Harunu Yukawu, zatočenog u kolovozu u Siriji, prije nego što je Goto krenuo u potragu za njim te i sam bio otet krajem listopada ili početkom studenog.

»To je odvratan teroristički čin zbog kojeg sam jako ljut«, dodao je premijer Shinzo Ave, vidno uzrujan.

»Nikad nećemo oprostiti teroristima«, kazao je on. »Japan je odlučan preuzeti odgovornost unutar međunarodne zajednice u borbi protiv terorizma« i nastojanju da oni koji su za njega odgovorni »budu privedeni pred sud«.

novilist.hr

Stefa
Autor 1.2.2015. u 12:36