Japanski premijer Naoto Kan podnio je ostavku

Autor 26.8.2011. u 00:53

Japanski premijer Naoto Kan podnio je ostavku

Japanski premijer Naoto Kan podnio je ostavku zbog koje će njegova država morati izabrati šestog premijera u samo pet godina. Kan je, donosi Telegraph, na mjesto premijera došao u lipnju prošle godine, a mnogi su ga pozivali da podnese ostavku nakon što je njegova popularnost pala na samo 15 posto prema zadnjim anketama. Uz napuštanje premijerske stolice Kan je dao ostavku i na mjesto predsjednika vladajuće Demokratske stranke Japana (DPJ).

Tijekom vikenda njegovi stranački kolege odradit će unutarstranačku “kampanju” za novog vođu DPJ-a, a kako se doznaje na Kanovo mjesto želi zasjesti najmanje devet dosadašnjih mu kolega. Stranački izbori but će u ponedjeljak, a parlament će pobjednika u utorak potvrditi i kao novog japanskog premijera.

Kanova ostavka bila je neizbježna za sve nepopularnijeg vođu koji je snažno “testiran” potresom, tsunamijem i nuklearnom katastrofom u ožujku te poprilično “zatvorenim” parlamentom. Nakon što je jedva izbjegao izglasavanje nepovjerenja u lipnju Kan je pristao odstupiti s mjesta premijera nakon izglasavanja tri ključna zakona – drugog proračuna te zakona o financijama i zakona o obnovljivoj energiji koji su izglasani danas.

24 sata

Autor 26.8.2011. u 00:53