Jedna beba nastradala, 88 spašenih u brodolomu u Australiji

tačno.net
Autor 13.7.2013. u 13:25

Jedna beba nastradala, 88 spašenih u brodolomu u Australiji

Australijski spasioci pretražuju more u potrazi za eventualnim preostalim preživjelima sa potonulog broda s ilegalnim imigrantima, a pronađeno je tijelo jedne bebe.

Na brodu je bilo 97 ljudi, od kojih je 88 dosad spašeno, izvještava AFP.

Australijski ministar unutrašnjih poslova Jason Clare saopćio je da je prvi poziv za pomoć sa ovog broda stigao iz nemirnih voda sjeverno od Uskršnjih ostrva, izmedu Australije i Indonezije, u petak ujutru po lokalnom vremenu, ali spasioci nisu mogli da dopru do tog područja do večernjih sati, poslije čega se ubrzo ogroman talas razbio o brod, koji je počeo da tone.

Patrolni i trgovački brodovi prečešljavaju more 87 nautičkih milja sjeverno od Uskršnjih ostrva, a pomažu im i vojni avioni, kao i dva aviona specijalizovana za spasilačke akcije na moru.

Vjeruje se da se radi o indonežanskom brodu, koji je prevozio Irance, Afganistance i državljane Šri Lanke.

Prema Clareovom saopćenju, 88 spašenih brodolomaca je prebačeno u imigrantski kamp na jednom udaljenom ostrvu, koji predstavlja australijski glavni centar za tražioce azila koji pristižu brodom.

U posljednjih nedjelju dana ovo je drugi incident u vezi sa brodovima koji krijumčare ljude u opasnim vodama između Jave i Australije.

klix

tačno.net
Autor 13.7.2013. u 13:25