Jedna partija se predaje

Geoffrey Kabaservice 
Autor 16.5.2022. u 11:36

Izdvajamo

  • Ali aktuelno je republikanska partija Donald Trump partija. Njen znak prepoznavanja je i dalje njegov slogan „Make America Great Again“. Mnogi republikanci pokazuju se sve više ubjeđeni da će  i u budućnosti slogan “MAGA” živjeti – bilo 2022., 2024. ili i nakon toga.

Povezani članci

Jedna partija se predaje

DPA

Trumpov uticaj na američke republikance je neprekinut. Bivši predsjednik povlači konce za međuizbore – i svoju novu kandidaturu.

Piše: Geoffrey Kabaservice  – ipg-journal.de  06.05.2022.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Sa određenom redovitošću politički eksperti predskazuju da će se pristalice Donalda Trumpa konačno od njega odvojiti i da bi Republikanska partija mogla opet postati ono šta je bila prije ere Trump. Međutim, u tome griješe. Ništa nije moglo naškoditi lojalnosti baze prema Trumpu: niti njegov poraz na izborima za predsjednika 2020. niti njegove laži o timi „ukradenim“ izborima; pa čak ni njegovo podsticanje napada na Kapitol 6. januara 2021. godine.

Trump je i nadalje najpopularniji predstavnik Republikanske partije. Zahvaljujući njegovoj podršci poboljšao se naprimjer J. D. Vance u senatskim predizborima (Primaries) republikanaca u Ohaju sa prognoziranog četvrtog mjesta do pobjednika. Autor mnogo hvaljene socijalnokritičke knjige „Hillbilly-Elegie – Istorija moje porodice i društvo u krizi“, koja skicira propadanje bjelačkog radničkog sloja i to često ističe kao objašnjenje Trumpovog izbora, bio je dugo oštar kritičar bivšeg predsjednika ali ga sada podržava – što mu je donijelo Trumpovu izbornu preporuku. Kao što je rekao jedan birač u Ohaju za novine: „Ako Trump podržava Vance onda mi znamo da on mora biti dobar.“

Trumpova besprimjerna dominacija nad partijom dovela je do toga, da se samo malo republikanaca usuđuje da mu se na neki način suprotstave.

Trumpova besprimjerna dominacija nad partijom – i nakon njegovog poraza na predsjedničkim izborima – dovela je do toga, da se samo malo republikanaca usuđuje da mu se na neki način suprotstave. Dalji predizbori u partiji ovoga proljeća sigurno će potvrditi njegov status odlučujuće osobe u kadrovanju. A sa vjerovatnom pobjedom republikanaca na Midterm izborima u jesen kao da je predprogramirano da će on 2024. ponovo biti predsjednički kandidat.

Midterms protiču u pravilu loše za partiju predsjednika na vlasti. Od drugog svjetskog rata vladajuća partija je na međuizborima u prosjeku gubila 26 mjesta u predstavničkom domu. Ove godine republikanci sa svoje strane trebaju osvojiti još samo pet mjesta da bi preuzeli većinu u domu sa 435 poslaničkih mjesta.

Velika većina republikanaca se osim toga slaže sa Trumpovim neutemeljenim tvrdnjama da su predsjednički izbori 2020. bili manipulisani i vide predstojeće Midterms kao priliku za revanš.

Ovo saznanje kao i drugi faktori koji te izbore za demokrate čine teškim pothvatom, su voda na mlin republikanaca. U navedene faktore spadaju inflacija, rastuće nasilje i kriminal, haotična situacija na južnoj granici sa Meksikom kao i utisak da progresivni političari idu „suviše daleko“ u temama kao što su rasna politika  i seksualnost. Svi ovi faktori uzeti zajedno doveli su do toga da je podrška predsjedniku Joe Bidenu bliska istorijskom minimumu. Većina anketa pokazuje da birači republikanaca motiviranije i optimističnije gledaju na Midterms nego demokrati. Velika većina republikanaca se osim toga slaže sa Trumpovim neutemeljenim tvrdnjama da su predsjednički izbori 2020. bili manipulisani i vide predstojeće Midterms kao priliku za revanš.

U okviru svih ovih okolnosti Trump se aktuelno priprema na posjetu u Pensilvaniji da bi tamo prije republikanskih Primaries 17. maja održao jedan od svojih mitinga. U ovoj predizbornoj kampanji, kao i u mnogim drugim u cijeloj zemlji, Trump pušta favorite da se bore za njegovu podršku. Oba kandidata sa najboljim izbornim izgledima, TV ljekar Mehmet Oz i menadžer hedž fonda David McCormick, posjetili su Trumpa na njegovom imanju Mar-a-Lago na Floridi i garantovali mu svoju neograničenu lojalnost. Kao svemogući bos, koga on igra u svome rijaliti TV šou The Apprentice, Trump je konačno dao zeleno svjetlo Ozu. Time je McCormick bio praktično „otpušten“.

Za ljude koji nisu upoznati sa političkim procesima u SAD možda je teško shvatljivo kako je Trump sa svojim mješanjem u izbornu borbu u cijeloj zemlji dugo važeće norme tako torpedirao i razorio. Nikada prije predsjednik SAD koji nije ponovo izabran, nije od kandidata svoje partije koji izlaze na izbore zahtijevao da mu garantuju lojalnost ili da im on u Primaries daje svoj osobni „pečat odobrenja“.

Dok Trumpov prvi pokušaj puča u januaru 2021. nije uspio, apsolutno je zamislivo da će on slijedeći puta biti uspješan.

Normalno je da se partijsko vođstvo malo miješa kod takvih predizbornih borbi – iz straha da će širiti interne podjele koje bi tada šanse kandidata sa izgledom na pobjedu na glavnim izborima mogle oštetiti. Nasuprot tomu Trump je koristio priliku Primaries da se osveti onima koji su mu se suprotstavili u nastojanju da obori rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine.

Isto tako on je mogao svojim miješanjem u Primaries učvrstiti lojalitet partije ka svojoj osobi i svojim lažnim tvrdnjama o krađi izbora. Dok Trumpov prvi pokušaj puča u januaru 2021. nije uspio, apsolutno je zamislivo da će on slijedeći puta biti uspješan, ako republikanci, koji vjeruju u „veliku izbornu laž“ budu mogli određivati ishod predsjedničkih izbora 2024. godine.  

Među političkim posmatračima se mnogo špekulira o tome da bi Trumpova dominantnost u partiji mogla biti oštećena ako od njega podržani kandidati ne dobiju Primaries. Pojedini upozoravaju čak na mogući „građanski rat“ unutar republikanske partije. To je ipak nonsens, jer skoro svi kandidati, koji nisu dobili zvaničnu Trumpovu podršku, prezentiraju se također kao Trumpovi lojalisti. Ne postoji pominjanja vrijedna frakcija republikanskih kandidata ili nosilaca vlasti koji se javno izjašnjavaju protiv Trumpa ili njegove politike – iako neki iza zatvorenih vrata iznose svoje neslaganje.

Primjer Pensilvanije: Oz i McCormick u osnovi prezentiraju iste populističke protrump izjave i izborna obećanja. Oba se vide kao konzervativci sa osnovom „America First“. Oba daju neutemeljene izjave o „neregularnostima na izborima“. Oba zagovaraju dalju gradnju Trumpovog zida na granici da bi se migranti držali van zemlje. Oba obećavaju kao Trump da se žele „suprotstaviti Kini“. Svaki od njih pokazuje se kao borac u Trumpovom stilu, kao beskompromisni kulturelni ratnik, koji će pobijediti woke protivnike. Bez obzira ko dobije Primaries (aktuelno stvarno vodi McCormick uprkos nedostajućoj potpori Trumpa, tijesno pred Ozom): Pobjednik izbora voziće konzekventnu Trump liniju.

Paradoksalno je da bi Trumpova dominacija mogla biti ugrožena samo time da određeni kandidati u borbi za njegovu naklonost odu predaleko.

Paradoksalno je da bi Trumpova dominacija mogla biti ugrožena samo time da određeni kandidati u borbi za njegovu naklonost odu predaleko. Konačno dio trumpovskog shvatanja je forsiranje društvenih podjela i nanošenje štete američkim institucijama. Tako je naprimjer kandidat Vance u Ohaju pozvao da se otpuste svi državni službenici i „zamijene našim ljudima“ ukoliko Trump dobije drugi mandat. Takav radikalizam može biti dobar u Primaries ali bi mogao prestrašiti mnoge neodlučne birače, posebno u predgrađima a to bi moglo partiju koštati ciljane većine u senatu.

Usto dolazi: Iako je Trump danas popularniji nego za vrijeme svoga mandata on je ukupno i dalje neomiljen. Neke ankete pokazuju da bi Trump u hipotetičnoj izbornoj kampanji 2024. bio ravnopravan sa Bidenom a čak neke njegove pristalice se očigledno pribojavaju da bi on suviše dijelio američko društvo ukoliko bi bio ponovo izabran. Vjerovatna odluka Vrhovnog suda da sruši u ustavu utvrđeno pravo na pobačaj mogla bi na izbornu dinamiku takođe uticati i promjeniti je na način koji danas ne možemo predvidjeti.

Ali aktuelno je republikanska partija Donald Trump partija. Njen znak prepoznavanja je i dalje njegov slogan „Make America Great Again“. Mnogi republikanci pokazuju se sve više ubjeđeni da će  i u budućnosti slogan “MAGA” živjeti – bilo 2022., 2024. ili i nakon toga.

Dr. Geoffrey Kabaservice je direktor za političke studije na Niskanen centru u Vašingtonu. Autor je više knjiga. Pisao je za brojne nacionalne publikacije, među ostalima za New York Times, Washington Post,  Los Angeles Times, Politico i Guardian.

 

ipg-journal.de

Geoffrey Kabaservice 
Autor 16.5.2022. u 11:36