Jemenska luka al-Hudaida i borba za prevlast

Saeid Abedpour
Autor 21.6.2018. u 07:49

Jemenska luka al-Hudaida i borba za prevlast

Borba za osvajanje luke i aerodroma al-Hudaida smještenih na jugu Jemena ovih je dana poprimila široke razmjere. Snage Husa su uspjele spriječiti napredak koalicionih snaga na čelu sa Saudijskom Arabijom. Ova luka ima važnu ulogu u dopremanju prehrambenih artikala i lijekova snagama Husa i San’e. Cilj zajedničke operacije Saudijske Arabije i UAE jeste osvajanje luke al-Hudaida i blokada dopremanja hrane i lijekova u San’u.

Alen Janson, BBC-ijev analitičar, izjavio je da su Zapad, a naročito Velika Britanija, prodajom oružja Saudijskoj Arabiji i UAE u vrijednostima nekoliko milijardi saučesnici zločina protiv nedužnog jemenskog naroda. Sada svjedočimo najžešćim unutarnjim sukobima u Jemenu oko luke al-Hudaida koji su izazvali veliku zabrinutost međunarodnih humanitarnih organizacija.

„U luci al-Hudaida živi na stotine civila i postoji mogućnost da se nađu u teškoj poziciji zbog raspirivanja sukoba. al-Hudaida je jedna od najvažnijih jemenskih luka i veliki dio humanitarne pomoći preko ove luke se doprema u Jemen. Ukoliko ova konfuzna situacija izazvana raspirivanjem sukoba potraje to bi moglo imati nesagledive posljedice. Milioni ljudi na sjeveru Jemena nalaze se pred humanitarnom katastrofom. Pobunjenički Husi (demokratske snage pokreta Ansarollah) koji kontroliraju ovu luku našli su se na meti provladinih jemenskih snaga i koalicije koju predvodi Saudijska Arabija. I Zapadnjaci su upleteni u ovaj rat. Amerikanci gorivom snabdijevaju saudijske borbeme avione; Englezi su Saudijskoj Arabiji i UAE prodali savremeno oružje, rakete i sl., čija se vrijednost kreće oko desetina milijardi dolara kojima ove zemlje ubijaju civile“, kazao je Janson.

Vojni dužnosnici i jemenski Ansarollah su izjavili da u potpunosti kontroliraju luku al-Hudaida i da su u okruženje stavili saudijske koalicione snage koje napadaju različite dijelove grada. Informativni kanal ‘al-Meyadīn’ je objavio dasu  se saudijske koalicione snage povukle sa svih tačaka sukoba na zapadnoj obali grada al-Hudaida. Saudijski kanal ‘al-Arabiyya’ koji je ranije u više navrata izvještavao o padu aerodroma al-Hudaida u ruke saudijske koalicije objavio je najnovije vijesti da se radilo o glasinama da su koalicione snage zaposjele aerodrom al-Hudaida ali da će se to uskoro desiti.

Saudijske koalicione snage  našle su se u okruženju i nastoje sve korake skoncentrisati na front oko Durayhimija i u blizini aerodroma al-Hudaida kako bi mogli izaći iz jemenske opsade. Jemenske snage su uspješnom taktikom uspjele uništiti iz zasjede oko 20 vojnih transportera sa pripadnicima koalicionih snaga. Osim toga, istovremeno sa porazima koalicionih snaga u borbama na jugu  al-Hudaide, jemenska vojska i snage Ansarollah su izvršile raketni napad ‘kaćušama’ na saudijsku stratešku bazu Jizan smještenu na jugu Saudijske Arabije. Sa druge strane, saudijski i bombarderi UAE izvršili su žestok raketni napad na  aerodrom al-Hudaida i njegovu okolinu. Regioni na jugu al-Hudaide po kozna koji put bili su meta napada saudijskih bombardera. Kako izvještava ovaj izvor meta napada saudijskih bombardera bili su i zgrada Ministarstva zdravlja Jemena i bolnica u al-Hudaidi. Saudijci prema ranije utvrđenom planu uništavaju jemensku infrastrukturu, prije svega bolničke centre, i do sada su sa zemljom sravnili više od 400 medicinskih ustanova.

Bitka za al-Hudaidu je borba slabo naoružanih, bolje kazano gotovo nenaoružanih, snaga odanih Husima u čiji sastav ulazi više od polovice jemenskog stanovništva naspram koalicije koju čine Saudijska Arabija, UAE i Sudan opremljene najmodernijim naoružanjem.

Saeid Abedpour
Autor 21.6.2018. u 07:49

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija