Jemenski diktator je živ

Autor 4.6.2011. u 07:54

Jemenski diktator je živ

Jemenski predsjednik Ali Abdullah Saleh, koji je u petak lakše ranjen, poručio je putem audio snimke emitirane u petak navečer na državnoj televiziji “da se dobro osjeća”.

Istodobno, čelnik vladajuće jemenske stranke Općeg narodnog kongresa (GPC) izjavio je agenciji AFP da je “Saleh samo lakše ranjen u vrat”.

Saleh je u poruci iz bolnice u Sani još naveo da je u napadu ubijeno sedam ljudi. Oni su ubijeni u raketnom napadu na džamiju u predsjedničkom kompleksu.

Jemenska opozicijska TV-stanica javila je prethodno da je predsjednik ubijen u napadu plemenskih snaga na njegovu palaču, ali su dužnosnici ubrzo tu vijest demantirali precizirajući da je Saleh samo lakše ranjen.

Među ranjenima u napadu je i jemenski premijer Ali Mohammed Mujawar, dok je zamjenik premijera general Rashad al-Alimi “u kritičnom stanju”, navodi AFP.

Džamija je pogođena dok su državnici u njoj molili.

Vladajuća stranka Opći narodni kongres okrivila je za napad članove moćnog plemenskog saveza Hashid, odanog šeiku Sadequ al-Ahmaru, koji podržava demonstrante i želi svrgnuti Saleha s vlasti, ali se nije miješao u obračune vladinih snaga i opozicije dok vojska u utorak nije upala u njegovu kuću u Sani. Ahmarove snage se otada bore protiv Salehovih vojnika.

I predsjednik Saleh je u svojoj poruci u petak navečer napao “sinove al-Ahmara”, misleći pritom na šeika Sadeqa al-Ahmara i njegovu braću.

Ahmar je, međutim, dematirao optužbe da njegova skupina stoji iza napada i rekao je da vlasti lažima pokušavaju opravdati eskalaciju sukoba na ulicama Sane.

U Jemenu je u posljednjih 10 dana ubijeno najmanje 155 ljudi u eskalaciji nasilja kojom je obilježena pobuna protiv Salehovog tridesetogodišnjeg režima.

Od početka pobune u januaru u toj zemlji je ubijeno oko 370 ljudi.

Autor 4.6.2011. u 07:54