Jennifer Robinson: Slučaj Juliana Assanega je ispolitiziran

Mia Swart
Autor 21.10.2020. u 13:16

Jennifer Robinson: Slučaj Juliana Assanega je ispolitiziran

Jennifer Robinson je razgovarala sa Al Jazeerom o slučaju Juliana Assangea i tome kakva će budućnost biti za Assangea, koji je lošeg zdravstvenog stanja.

Jennifer Robinson, pravnica rođena u Australiji, prvi put se upoznala sa osnivačem WikiLeaksa Julianom Assangeom u oktobru 2010. godine, kada je prvi put savjetovala njegovu organizaciju zviždača. Od tada je članica Assangeova pravnog tima.

Ona se bavi pravom u poznatoj komori Doughty Street u Londonu u Velikoj Britaniji, i ima sjajan dosjee rada na poznatim slučajevima u vezi slobode govora, uključujući savjetovanje New York Times-a tokom istrage hakiranja telefona u Londonu. Također je sudjelovala u parnicama oko slobode govora pred Vrhovnim sudom Velike Britanije i Evropskim sudom za ljudska prava.

Assange je u SAD-u optužen za 17 tačaka prema Zakonu o špijunaži i za jednu tačku prema Zakonu o računarskim prevarama i zlostavljanjima. I dalje tvrdi da je nevin.

Mogao bi se suočiti sa do 175 godina zatvora ako ga u SAD-u proglase krivim zbog navoda da je igrao ulogu u “jednom od najvećih kompromisa tajnih podataka u historiji SAD-a”.

Dalje komplikujući stvari, američko Ministarstvo pravde 24. juna je izdalo zamjensku optužnicu protiv Assangea – novu optužnicu koja zamjenjuje stariju i može sadržavati nove optužbe.

SAD su tvrdile da nova optužnica ne sadrži nove optužbe, ali da je proširila “opseg zavjere” i uključivala optužbe za regrutiranje hakera kako bi Wikileaksu pružili dokumente.

Robinson je razgovarala s Al Jazeerom o Assangeovom saslušanju za izručenje koje je zaključeno 1. oktobra:

Al Jazeera: Kako je Julian Assange trenutno?

Robinson: Njegovo fizičko i mentalno stanje ozbiljno se pogoršalo. Njegovo zdravlje je narušeno zbog različitih oblika ograničenja slobode otkako je 2012. prisilno udaljen iz ekvadorske ambasade. Njegovo mentalno zdravlje je u neizvjesnom stanju.

Al Jazeera: Kako izgleda tipičan dan tokom suđenja za Assangea?

Robinson: Tokom Assangeova boravka u zatvoru visoke sigurnosti Belmarsh u Londonu, pretraživali su ga kad god je stigao na sud. Vozili su ga tamo-vamo sa suda Old Bailey na zadnjem sjedištu zatvorskog kombija. Nakon dana na sudu, vozio bi se “kući” u Belmarsh, a zatim bi ga ponovo pretražili. Tokom suđenja dane bi provodio između ćelija dolje u zgradi suda i sudnice na katu.

I dalje provodi 23 sata dnevno u ćeliji. Iako formalno nije smješten u samicu, uslovi njegovog pritvora efektivno predstavljaju samicu.

Al Jazeera: Kada je Assange posljednji put vidio svoju porodicu?

Robinson: Assange nije imao posjetitelje već šest mjeseci. Nije imao sastanke s porodicom jer su sve posjete otkazane. Mi, njegovi advokati, također nismo mogli da radimo video konferencije s njim. Medicinski savjet je bio da ne smije obavljati video konferencije.

Zbog već postojećih zdravstvenih problema mogao je primati samo telefonske pozive. Ne mogu komentirati njegovo zdravlje. Ali u njegovim posjetama psihijatrijskim ustanovama jasno je stavio do znanja da je odlučan da si oduzme život ako bude izručen.

Al Jazeera: Kakve su vaše brige oko toga je li Assange dobio pošteno suđenje?

Robinson: Imamo niz proceduralnih zabrinutosti koje proizlaze posebno iz zamjenske optužnice koju su podigle Sjedinjene Američke Države.

Potpuno je bez presedana za državu prijema da podigne optužnicu koja zamjenjuje staru, tako kasno na suđenju. To je značilo da apsolutno nismo imali dovoljno vremena za pripremu svjedoka – tražili smo izvođenje dokaza o novim optužbama, ali sud je odbio saslušati dokaze.

Odavno smo zabrinuti zbog politizacije procesa u Sjedinjenim Državama. Imamo ozbiljnu zabrinutost zbog ponašanja SAD-a do sada na suđenju, posebno iznošenjem novih optužbi. Ukazuje na to da Assange neće dobiti pošteno suđenje ukoliko bude izručen.

Našu zabrinutost dijeli Institut za ljudska prava Međunarodne odvjetničke komore koji je tijekom saslušanja dao vrlo snažnu izjavu.

Al Jazeera: Odluku o izručenju Assangea donijet će sutkinja Vanessa Baraitser 4. januara. Šta očekujete da će se sljedeće dogoditi? I s kakvim će se uvjetima Assange suočiti ako na kraju bude izručen SAD-u?

Robinson: Bez obzira na način na koji sudija odluči, na odluku o tome treba li biti izručen gotovo je sigurno da će se uložiti žalba i može se to produžiti na niz godina. Sudija je izjavio da će Assange ostati u pritvoru do 4. januara. Assange će vjerovatno ostati u pritvoru u zatvoru visoke sigurnosti. U tim okolnostima optuženi obično može izaći uz kauciju, ali sud je odbio kauciju.

Tijekom suđenja čuli smo od vještaka da će Assange biti držan u zatvoru visoke sigurnosti ako bude izručen SAD-u. Ovi zatvori maksimalne sigurnosti opisani su kao „najtamnija crna rupa američkog zatvorskog sistema“.

Prevela: Elmedina Šabanović

aljazeera.com

Mia Swart
Autor 21.10.2020. u 13:16

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija