Joe Biden pozdravio presudu Mladiću: Moje misli su uz sve porodice žrtava

tačno.net
Autor 8.6.2021. u 17:26

Joe Biden pozdravio presudu Mladiću: Moje misli su uz sve porodice žrtava

Američki predsjednik Joe Biden oglasio se putem zvanične stranice Bijele kuće o presudi ratnom zločincu Ratku Mladiću te je pozdravio ovu odluku i istakao kako su njegove misli trenutno uz sve porodice žrtava zločina u Srebrenici i drugim gradovima.

Na početku saopćenja Biden se osvrnuo na sve zločine koje je Mladić počinio tokom rata.

“Prije gotovo 26 godina Mladić je naredio pogubljenje oko 8.000 nenaoružanih muškaraca i dječaka u Srebrenici. Također je vodio brutalnu višegodišnju opsadu Sarajeva i bio je odgovaran za brojne zločine. Danas je sud potvrdio njegove zločine i osudio ga za genocid”, ističe se iz Bijele kuće.

Istakao je kako su Sjedinjene Američke Države učinile velike napore kako bi se zločinci izveli pred sud pravde.

“Sjedinjene Američke Države su pomogle u vođenju međunarodnih napora da se privedu pred lice pravde oni koji su počinili zločine u BiH i drugim dijelovima bivše Jugoslavije. Zahvalni smo na neumornom radu suda u Hagu tokom protekle dvije decenije za slučajeve vezane za sukobe na Balkanu”, navodi se.

Na kraju, iz Bijele kuće je saopćeno kako očekuju da lideri iz regije poštuju presudu suda.

“Pravda i pomirenje temelj su mira i stabilnosti za budućnost. Iskreno se nadam da će lideri u regiji poštovati presudu i pojačati njen značaj. Danas sam uz sve preživjele porodice žrtava Mladićevih zločina. Nikada ne smijemo iz sjećanja izbrisati ovu tragediju”, zaključuje se u saopćenju Bijele kuće.

klix.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor 8.6.2021. u 17:26