Johannes Hahn na neformalnom sastanku premijera Zapadnog Balkana u Draču, Albaniji

tačno.net
Autor/ica 25.8.2017. u 14:30

Johannes Hahn na neformalnom sastanku premijera Zapadnog Balkana u Draču, Albaniji

Foto: euractiv

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn otputovat će u subotu, 26. avgusta, u Drač (Albanija) kako bi prisustvovao neformalnom sastanku premijera šestorke Zapadnog Balkana.

Fokus sastanka će biti na pospješivanju provedbe obaveza preuzetih u julu 2017. godine na Samitu u Trstu, posebno Akcionog plana za produbljivanje ekonomske integracije u regionu. Regionalna ekonomska zona dogovorena na Samitu u Trstu pružit će nove prilike kako za biznise tako i za građane, te osnažiti rast i tržište rada. Sljedeći konkretni koraci će uključivati: uzajamno priznavanje stručnih kvalifikacija, utvrđivanje i ukidanje birokratskih i regulatornih prepreka koje ometaju trgovinu i investicije u regionu, uspostavljanje regionalnog dijaloga o digitalnoj transformaciji, te pokretanje pregovora o mehanizmu za rješavanje sporova.

Evropska komisija snažno podržava regionalnu saradnju na području Zapadnog Balkana kao sastavni dio regionalne perspektive u kontekstu pristupanja EU, i to kroz značajna ulaganja u infrastrukturu koja povezuje regiju, ekonomiju i ljude unutar samog regiona, kao i saradnju između Zapadnog Balkana i Evropske unije.

tačno.net
Autor/ica 25.8.2017. u 14:30