John Kerry: Amerika neće dozvoliti da se ponovi zločin poput onog u Srebrenici

tačno.net
Autor 12.7.2014. u 10:49

John Kerry: Amerika neće dozvoliti da se ponovi zločin poput onog u Srebrenici

Američki državni sekretar John Kerry je u povodu obilježavanja 19. godišnjice genocida u Srebrenici izjavio kako je potrebno da cijeli svijet kaže da se više nikada i nikome neće ponoviti Srebrenica, javlja Anadolija

“Ova godišnjica je više od prisjećanja na ubijenih 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici 11. jula 1995. godine. Ovaj događaj je važan kako bi se odlučno posvetili izgradnji savjesti i izražavanju osude i jasno kazali ‘nikada više”, kazao je Kerry.

Naglasio je da zapadni svijet treba pomoći BiH da opstane kao država, jer, kako je kazao, to je obaveza međunarodne zajednice.

“Kao nekadašnji senator, sjećam se da sam gledao vijesti u kojima su prikazivani događaji tragičnog i krvavog nasilja u Srebrenici. Kasnije sam pred Senatom govorio kako ne smijemo ostaviti Bosance same u toj tragediji. Lekcija Srebrenica je duboko urezana u nama, jer zapadni svijet treba pomoći BiH da opstane”, istakao je Kerry.

Naglasio je kako svi ljudi u svijetu imaju odgovornost da svjedoče protiv zločinaca koji su ubijali i naređivali ubijanja nevinih civila u Srebrenici.

“Rat u BiH je završen, ali naša potreba za djelovanjem je ista. Svi mi imamo odgovornost da svjedočimo protiv zločinaca. U saradnji sa drugima, Sjedinjene Američke Države će se usprotiviti svakoj politici mržnje i diskriminacije, bilo gdje. Učinit ćemo sve da se takve politike i genocid u Srebrenici ne ponove”, rekao je američki državni sekretar.

tačno.net
Autor 12.7.2014. u 10:49

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija