Johnson traži podršku za Brexit u Škotskoj

Agencije
Autor 29.7.2019. u 10:47

Johnson traži podršku za Brexit u Škotskoj

Foto: Reuters

Posjetom Škotskoj, a potom Walesu i Sjevernoj Irskoj, Johnson želi smiriti glasove koji upozoravaju na mogući raspad britanske unije.

Novi britanski premijer Boris Johnson odlazi u ponedjeljak u Škotsku, na svoje prvo službeno putovanje tijekom kojega će pozvati na jedinstvo, kao odgovor na upozorenje na izgledan Brexit bez dogovora, javlja AFP.

Johnson bi trebao najaviti nova financijska sredstva za lokalne zajednice i reći da je Ujedinjeno Kraljevstvo “svjetski brand“.

“Zajedno smo sigurniji, snažniji i uspješniji”, poručio je u najavi posjeta.

Škotska će biti prva postaja obilaska dijelova Ujedinjenog Kraljevstva tijekom kojega će premijer pokušati dobiti potporu za svoj plan Brexita i ušutkati glasove koji upozoravaju na mogući raspad britanske unije.

Sturgeon traži ‘zamjensku mogućnost’

Škotska premijerka Nicola Sturgeon misli da Škotskoj, koja je na referendumu 2016. godine glasala za ostanak u Europskoj uniji, treba “zamjenska mogućnost” umjesto Johnsonove strategije za Brexit.

No, Johnson je obećao da će Ujedinjeno Kraljevstvo 31. listopada izaći iz Unije s dogovorom s Bruxellesom ili bez njega.

Sturgeon, koja je predsjednica separatističke Škotske nacionalne stranke (SNP), rekla je Johnsonu da bi škotski parlament idućih mjeseci mogao donijeti zakon koji će omogućiti glasovanje o napuštanju Velike Britanije.

I irski premijer Leo Varadkar je upozorio da bi Brexit bez dogovora potaknuo još veći broj građana Sjeverne Irske na “preispitivanje saveza” s Velikom Britanijom.

Zastupnici protiv Brexita bez dogovora

Johnson koji si je uz premijersku dužnost dodijelio simboličan naslov ministra za jedinstvo, najavit će u ponedjeljak nova ulaganja vrijedna 332 milijuna eura u Škotsku, Wales i u Sjevernu Irsku.

“Dok se pripremamo za sjajnu budućnost nakon Brexita, važno je učvrstiti veze koje čine Ujedinjeno Kraljevstvo”, poručio je.

“Jedva čekam posjet Walesu i Sjevernoj Irskoj kako bih se uvjerio da svaka odluka koju donosim kao premijer promiče i jača naše jedinstvo”, dodao je Johnson.

Mnogi parlamentarni zastupnici ne odobravaju Brexit bez dogovora i mogli bi pokušati srušiti vladu Borisa Johsona kako bi ga u tome spriječili.

Aljazeera Balkans

Agencije
Autor 29.7.2019. u 10:47