Jolie u Vijeću sigurnosti o Siriji

tačno.net
Autor 25.4.2015. u 08:36

Jolie u Vijeću sigurnosti o Siriji

Poznata holivudska glumica kazala je da UN nije ispoštovao svoje obaveze u Siriji i da je situacija tamo pogoršana.

Ambasadorica dobre volje UNHCR-a Angelina Jolie, pozvala je članove Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) na jedinstvo za okončanje krize u ratom zahvaćenoj Siriji.

“Sirijske izbjeglice nemaju mogućnost doći u VSUN i iznijeti svoje nevolje. Molim vas, otiđite tamo i iz prve ruke se osvjedočite u ono šta se dešava tamo”, poručila je Jolie, javlja agencija Anadolija.

Jolie je, govoreći na sastanku u VSUN-u, a u vezi s humanitarnom situacijom u Siriji, podsjetila da je 11 puta posjetila izbjegličke kampove u Iraku, Jordanu, Libanu, Turskoj i Malti, gdje se nalaze sirijske izbjeglice.

“Kamo sreće da su sada ovdje neki Sirijci, s kojim sam se sastala tamo. Majka djevojke, koju sam srela u kampu u Iraku, objasnila bi kakav je osjećaj kada ti kćerku otmu naoružane osobe i koriste je kao seksualno roblje”, poručila je Jolie.

Ambasadorica dobre volje i poznata holivudska glumica je govorila i o borbi sirijskog naroda protiv gladi, ali i svakodnevnim ljudskim gubicima.

Nedostaje politička volja

Jolie je naglasila da je obaveza UN-a spriječiti sukobe, pronaći političko rješenje i spasiti narod. Međutim, u slučaju Sirije u tom su pitanju bili neuspješni.

Prema njenim riječima, zbog toga što VSUN-a nije ispoštovalo svoje obaveze, situacija u Siriji je pogoršana.

Podsjetila je i na svoju posljednju posjetu izbjeglicama u februaru ove godine. Jolie je poručila da o pitanju međunarodne zajednice ne nedostaje znanja, nego političke volje.

Ona je pozvala članove VSUN-a da posjete sirijske izbjeglice, jer oni nemaju mogućnost doći u VSUN i iznijeti svoje nevolje.

Naglasila je da diljem svijeta postoje 52 miliona ljudi koji su bili prinuđeni napustiti svoje domove.

Izvor: Agencije

Tagovi:
tačno.net
Autor 25.4.2015. u 08:36

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija