Jordan dobija 2,5 milijardi dolara pomoći

tačno.net
Autor 11.6.2018. u 09:20

Jordan dobija 2,5 milijardi dolara pomoći

Foto: Reuters

Saudijska Arabija, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati obećali su u ponedjeljak da će uplatiti 2,5 milijardi dolara kao pomoć Jordanu, navodi se u zajedničkom saopštenju tri zemlje poslije uvođenja mjera štednje zbog kojih su Jordanci protestovali.

Rast cijena i smanjenje subvencija doveli su do uličnih protesta hiljada Jordanaca prošle sedmice protiv Vladine ekonomske politike.

Protesti su bili mirni, a kralj Abdulah reagovao je smjenjivanjem Vlade i imenovanjem novog premijera, čije je prvo obećanje bilo da će ukinuti odluku o velikom povećanju poreza.

Tri bogate države iz regiona Persijskog zaliva saopštile su da će Jordan dobiti novčanu pomoć da bi prevazišao ekonomsku i političku krizu.

Paket obuhvata depozit u centralnu banku Jordana, garancije Svjetskoj banci, podršku budžetu u narednih pet godina i razvojne projekte.

Odluka je donesena u svetom muslimanskom mjestu Meki, u Saudijskoj Arabiji.

Jordan sprovodi mjere fiskalne konsolidacije prema finansijskom programu Međunarodnog monetarnog fonda, što obuhvata povećanje poreza i smanjenje subvencija. Ove mjere pogodile su siromašnije građane i porodice iz srednje klase.

RSE

Tagovi:
tačno.net
Autor 11.6.2018. u 09:20

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija