Jordan smaknuo dvije osobe, kao odgovor ISIL-u

tačno.net
Autor 4.2.2015. u 09:40

Jordan smaknuo dvije osobe, kao odgovor ISIL-u

ISIL živog spalio jordanskog pilota, na što je ova država odgovorila vješanjem dvoje optuženih za terorizam.

Vlasti Jordana izvršile su u zoru egzekuciju dvoje osuđenika na smrt, nakon što su poručile da su spremne za odgovor “koji će tresti zemlju” jer je grupa Islamska država Irak i Levant živog spalila jednog od pilota borbenih aviona ove države.

Iračanka Sajida al-Rishawi, koja je planirala biti bombaš-samoubica, te njen sunarodnjak i član Al-Kaide Ziad al-Karboli, obješeni su u 4:00 ujutro po lokalnom vremenu, kazao je glasnogovornik jordanske Vlade Mohammad al-Momani.

Izvori iz snaga sigurnosti naveli su kako su smaknuća izvršena u zatvoru Swaqa, južno od prijestonice Amana, u prisustvu stručnjaka za islamsko pravo.

Jordan je obećao da će početi s izvršavanjima smrtih kazni u zoru u znak odmazde na ubistvo Moaza al-Kassasbeha, koga je uhvatio ISIL kada je njegov avion pao u Siriji u decembru.

Stravičan snimak

Rishawi (44) je bila osuđena na smrt zbog učešća u smrtonosnim napadima u Ammanu 2005. godine.

ISIL je bio ponudio da poštedi život Kassasbeha i oslobodi japanskog taoca – kome je kasnije odrubio glavu – ukoliko Jordan oslobodi ovu Iračanku.

Karboli je 2007. godine osuđen na smrt na osnovu optužbi za terorizam, kao i za ubistvo Jordanca u Iraku.

Jordan se u utorak zarekao na odmazdu i osvetu ubijanja Kassasbeha, nekoliko sati nakon što je stravični videosnimak objavljen na internetu.

Na snimku se vidi 26-godišnji pilot aviona F-16 zapaljen u kavezu.

Ovaj snimak, do sada najbrutalniji u seriji strašnih snimaka ISIL-ovog ubijanja talaca, izazvao je globalne osude i nove pozive na jaču međunarodnu akciju protiv ove sunitske grupe.

Jordan, ključni saveznik Sjedinjenih Američkih Država na Bliskom istoku, jedna je od pet država koje su pristupile koaliciji, na čelu sa SAD-om, koja izvodi zračne udare protiv ISIL-a u Iraku i Siriji.

Međunarodne osude

Jordanski kralj Abdullah II, koji je bio u posjeti Washingtonu kada je objavljen snimak, obratio se naciji putem državne televizije.

Poglavar, koji je nekada bio vojnik, opisao je Kassasbeha kao heroja i kazao kako će se boriti protiv ISIL-a.

Na osvetu su se zarekli i jordanska vojska i Vlada, a Momani je kazao: “Odgovor Jordana će potresti zemlju. Ko god sumnja u jedinstvo jordanskog naroda, mi ćemo mu dokazati da je u krivu.”

Američki predsjednik Barack Obama, koji je bio domaćin kralju Abdullahu u Ovalnom uredu, predvodi međunarodne osude ubistva, istakavši “kukavičluk” ISIL-a.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor 4.2.2015. u 09:40