Još 700 Mursijevih pristaša danas pred sudom

tačno.net
Autor 25.3.2014. u 11:03

Još 700 Mursijevih pristaša danas pred sudom

AP

Presuda suda u Minji, na jugu zemlje, podigla je buru u međunarodnoj zajednici koja je zabrinuta zbog gruba i krvava progona Mursijevih pristaša, napose njegova Muslimanskog bratstva

KAIRO – Još sedamstotinjak pristaša svrgnutog islamističkog egipatskog predsjednika Mohameda Mursija treba se u utorak pojaviti na egipatskom sudu koji je dan ranije 529 osoba osudio na smrt takvom brzinom da se vjeruje kako će se te kazne poništiti.

Presuda suda u Minji, na jugu zemlje, podigla je buru u međunarodnoj zajednici koja je zabrinuta zbog gruba i krvava progona Mursijevih pristaša, napose njegova Muslimanskog bratstva, otkako je vojska 3. srpnja svrgnula dosad jedinog demokratski izabranog egipatskog predsjednika.

U ponedjeljak je jedan sudac, kojega je očito razbjesnio zahtjev odvjetnika optuženika za odbacivanje optužnice, izrekao smrtnu kaznu za 529 članova Muslimanskog bratstva – kojih je većina u bijegu pa im je suđeno u odsutnosti – već drugog dana postupka na kojemu se sudi 1.200 islamista i Mursijevih pristaša.

Sudi im se zbog navodnog sudjelovanja u sukobima u kojima su u Minji poginula dva policajca i zbog napada na javna i privatna dobra 14. kolovoza kada su vojnici i policija u Kairu ubili više od 700 Mursijevih pristaša.

Pravni stručnjaci se odreda slažu da će se presuda, koja nije konačna ni na prvostupanjskom sudu i na nju se može žaliti, vjerojatno poništiti ili će se kazna promijeniti zbog toga što sud nije poštovao proceduru ni temeljna prava obrane.

Na istom sudu se u utorak sudi ostatku optuženika, među kojima je i Muhamed Badie, vrhovni vođa Muslimanskog bratstva koje je pobijedilo na svim demokratskim izborima nakon pada Hosnija Mubaraka početkom 2011.

Ovo je »najveća skupna smrtna kazna dosuđena zadnjih godina, ne samo u Egiptu nego i u cijelome svijetu«, upozorio je u ponedjeljak Amnesty International.

HINA

tačno.net
Autor 25.3.2014. u 11:03