Česi o Putinu

Još više izolovani Putin. Indija i Kina su neugodno iznenadile vladara Kremlja

Monika Havrdova
Autor 20.9.2022. u 07:40

Još više izolovani Putin. Indija i Kina su neugodno iznenadile vladara Kremlja

Vladimir Putin se na samitu predstavnika Šangajske organizacije za saradnju (SCO) u uzbekistanskom Samarkandu sreo i sa kineskim predsjednikom Xi Jingpingom (16.09.2022) – Foto: Reuters

Kad je ruski predsjednik Vladimir Putin odlazio na samit Šangajske organizacije za saradnju očigledno se nadao da će dobiti nove prijatelej a možda i uticati na skeptike. Vratiti se mogao sa osjećajem još veće izolacije koju njegova zemlja trpi zbog rata u Ukrajini. U uzbekistanskom Samarkandu je naime osjetio hladan pristup Indije i Kine

Piše: Monika Havrdova  – idnes.cz – 18.09. 2022.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Nije se ustručavao, naravno u diplomatskom tonu, posebno indijski premijer Narendra Modi.

„Znam da danas nije vrijeme za ratovanje. Imaćemo priliku diskutovati o tome kako možemo krenuti naprijed putem ka miru,“ citirao je server Telegraph India. neuobičajeno oštre riječi na rusku adresu.

Jasna izjava bila je neuobičajeno data pred sakupljenim novinarima. Štoviše, Putin je priznao da se kineski predsjednik Xi Jinping slično izrazio.

Peking je doduše objavio „tješnju praktičnu saradnju“ sa Moskvom ali kako je primjetila agencija Bloomberg, starom savezniku nije obećao ništa konkretno.

Neočekivana kritika i hladni stavovi zbog rata u Ukrajini od dosad prijateljskih država tako Putina ostavljaju još više izolovanog. A očekivanje da se može osloniti na podršku Indije i Kine pokazalo se kao pogrešna pretpostavka.

Slaba utjeha za njega je moglo biti da su ga učesnici vidjeli odlaziti sa sastanka ruku pod ruku sa turskim predsjednikom Redžepom Erdoganom koji očajnički želi rusku pomoć za svoju ekonomiju.

U reakciji na riječi indijskog premijera Putin je izjavio da će Rusija nastojati da konflikt zaustavi „što prije“ ali Kijev odbija pregovarati. Ukrajina je izjavila da će se boriti dok ne potisne sve ruske vojnike sa svoje teritorije.

Sama Indija se pritom poslednjih mjeseci našla pod paljbom kritike zbog kupovine ruske nafte po sniženim cijenama. Dobila je također veliku količinu đubriva koje je pomoglo izbjeći krizu u poljoprivrednom sektoru.

Negativni signali od Modija i XI Jinpinga morali su šokirati ruskog predsjednika a oni su dalji udarac nakon bezbroj snimaka uništenih ruskih tenkova, vijesti o vojnicima koji bježe iz okupiranih oblasti i munjevitom napredovanju ukrajinskih jedinica.

Vladar Kremlja se nalazi pod izuzetnim pritiskom sa svih strana. Na međunarodnom nivou suočava se s pozivima da prekine rat ne samo od svojih tradicionalnih kritičara na Zapadu, veći od azijskih partnera iz Šangajske organizacije za saradnju koju je inače  osnovala Rusija zajedno sa Kinom.

Putin inzistira da mu se ne žuri s Ukrajinom i da se nada  da će kratkoročno nestašica energije i hladna zima slomiti odlučnost Zapada i potaknuti europske zemlje da privole Ukrajinu za pregovarački stol.

Nema mnogo drugih dobrih opcija. Opšta mobilizacija bi u Rusiji bila nepopularna, a Putin se mora nositi s poniženjem na bojnom polju i intenzivnim pritiskom nacionalista. Na zapadu takođe vlada strah da bi mogao upotrijebiti taktičko atomsko oružje.

idnes.cz

Monika Havrdova
Autor 20.9.2022. u 07:40