Juncker tvrdi da se neće opet pregovarati o sporazumu o Brexitu

tačno.net
Autor 31.1.2019. u 09:32

Juncker tvrdi da se neće opet pregovarati o sporazumu o Brexitu

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je danas da se o sporazumu o izlasku Velike Britanije iz Europske unije ne može ponovno pregovarati bez obzira na odluku britanskog parlamenta, javljaju agencije.

Juncker je u Europskom parlamentu ponovio stav koji su izrekli mnogi europski uzvanici i čelnici država članica nakon jučerašnje odluke britanskog parlamenta da premijerka Theresa May traži otvaranje pregovora kako bi se našlo alternativno rješenje za granicu Irske i Sjeverne Irske.

Šef Europske komisije rekao je da je postojeći dogovor o izlasku Velike Britanije najbolji i jedini sporazum.

Britanski parlamentarci glasali su protiv sporazuma UK-a i EU-a

“Jučerašnja rasprava i glasanje u Donjem domu britanskog parlamenta to nije promijenilo. O sporazumu o povlačenju se neće opet pregovarati”, rekao je Juncker.

Pregovarač Europske unije za Brexit, Michel Barnier, rekao je da je ‘backstop’, tj. zaštitni mehanizam koji sprječava obnovu tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske sastavni dio sporazuma o Brexitu te da se o tome neće ponovno pregovarati.

Barnier je tijekom govora u Europskom parlamentu izjavio da je to bilo realno rješenje kako bi se izbjegle tvrde granice.

Britanski parlamentarci glasali su ranije ovaj mjesec protiv sporazuma oko kojeg su se dogovorili Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija nakon 18 mjeseci pregovora.

index.hr

Tagovi:
tačno.net
Autor 31.1.2019. u 09:32