Južna Afrika uvodi nove mjere u borbi protiv korona virusa

tačno.net
Autor/ica 13.7.2020. u 10:16

Južna Afrika uvodi nove mjere u borbi protiv korona virusa

Meksiko ima više od 35.000 smrtnih slučajeva povezanih s korona virusom i prestigao je Italiju po smrtnosti.

Južnoafrička Republika (JAR) uvela je nove mjere u borbi protiv širenja epidemije korona virusa, uključujući zabranu prodaje alkoholnih pića, objavio je u ponedjeljak BBC, prenosi Hina.

Nove mjere također uključuju obavezno nošenje maske i na otvorenom, te policijski sat koji traje cijelu noć. Predsjednik Cyril Ramaphosa rekao je da će zabrana prodaje alkohola smanjiti pritisak na preopterećeni zdravstveni sustav.

Kako prenosi BBC, JAR je uveo nove mjere nakon što je broj zaraženih novim korona virusom u zemlji premašio četvrt miliona. Od početka epidemije u toj zemlji je od posljedica zaraze umrlo više od 4000 osoba, no prema vladinim projekcijama ta bi brojka do kraja godina mogla narasti do 50.000.

Rekordan porast broja zaraženih

Južnoafrička Republika je najteže pogođena zemlja na afričkom kontinentu. Ranije ove sedmice zabilježen je rekordan dnevni porast broja zaraženih, a gotovo svi su iz pokrajine Gauteng u kojoj se nalazi žarište epidemije.

U obraćanju javnosti, Ramaphosa je rekao da se većina ljudi pridržava restrikcije no da postoje neki koji se “ponašaju neodgovorno”. Dodao je da će se izvanredno stanje u zemlji produljiti najmanje do 15. kolovoza.

Meksiko prevazišao Italiju po broju umrlih

Broj umrlih od pandemije korona virusa u Meksiku premašio je u nedjelju 35.000, čime je ta latinoamerička zemlja na crnoj listi pretekla Italiju, pokazuju izračuni Reutersa, prenosi Hina.

Meksiko je u nedjelju zabilježio 276 smrtnih slučajeva i 4.482 slučaja zaraze korona virusom. Time je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 35.006 a broj potvrđenih slučajeva zaraze 299.750.

Italija ima 34.954 smrtna slučaja i 243.061 slučaj zaraze korona virusom, podsjeća Reuters, što bi značilo da je Meksiko pretekao Italiju po broju umrlih od zaraze korona virusom.

Prema podacima američkog univerziteta Johns Hopkins, Meksiko ima 34.730 smrtnih slučajeva povezanih s korona virusom.

Obrador proziva konzervativne medije

Italija je po svemu sudeći obuzdala širenje virusa dok u Meksiku pandemija ne pokazuje znakove posustajanja, napominje Reuters.

S druge strane, predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je u nedjelju da pandemija u Meksiku “slabi”, prozivajući “konzervativne medije” koji po njemu uznemiruju javnost.

Rekao je da su ga prošle sedmice izvijestili o situaciji s pandemijom i dodao da je optimist.

“Izvještaj je pozitivan, dobar. Zaključak je da se pandemija stišava, da gubi na snazi”, istaknuo je Lopez Obrador u video-poruci.

Predsjednik je takođe izrazio podršku zamjeniku ministra zdravstva Hugu Lopezu-Gatellu kojem je povjerena zadaća suzbijanja pandemije a u posljednje vrijeme suočava se s kritikama.

Puno veći stvarni broj žrtava

Lopez-Gatell učestalo mijenja procjene broja umrlih od korona virusa. Tako je u junu procijenio da bi do kraja oktobra u Meksiku od korona virusa moglo umrijeti do 35.000 ljudi. Početkom maja procijenio je da bi broj žrtava mogao dosegnuti 6.000.

Meksiko ima oko 120 miliona stanovnika a po broju mrtvih na milion stanovnika šesnaesti je u svijetu, navodi Reuters podatke Statiste.

Meksički zvaničnici upozoravaju da je s obzirom na ograničeno testiranje stvarni broj žrtava vjerovatno daleko veći. Reutersova analiza majskih podataka iz mrtvačnica upućuje na zaključak da je više nego dvostruko veći od službenih brojki.

Najviše je ljudskih života virus do sada odnio u SAD-u, Brazilu i Ujedinjenom Kraljevstvu.

balkans.aljazeera.net

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 13.7.2020. u 10:16