Južna Koreja upozorila: Sjeverna Koreja je spremna lansirati projektil dugog dometa

M.V.
Autor 5.9.2017. u 08:58

Južna Koreja upozorila: Sjeverna Koreja je spremna lansirati projektil dugog dometa

foto: HINA

Južnokorejska mornarica je, dva dana nakon sjevernokorejskog testiranja hidrogenske bombe, održala vježbe, a Sjeverna Koreja tijekom noći, prema još nepotvrđenim informacijama, premjestila je interkontinentalnu balističku raketu prema zapadnoj obali.

“Današnje vježbe održavaju se kako bi pripremilo za sjevernokorejske provokacije na moru, testiralo spremnost naše mornarice i potvrdilo našu spremnost da kaznimo neprijatelja”, kazao je neimenovani južnokorejski časnik na sastanku u ministarstvu obrane, prema lokalnim medijima. Zračne i kopnene snage Južne Koreje jučer su izvele vježbe čiji su dio bile i rakete zrak-zemlja dugog dometa, objavio je načelnik glavnog stožera te države.

Južnokorejsko ministarstvo obrane objavilo je kako će razmjestiti i četiri lansera novog američkog obrambenog proturaketnog sustava THAAD.

Razmještanje oružja po južnokorejskom poluotoku

Južna Koreja je objavila da s Washingtonom razgovara o razmještaju nosača zrakoplova i strateških bombardera na Korejski poluotok nakon što je Sjeverna Koreja u nedjelju izvela svoj šesti i najrazorniji nuklearni pokus.

Južnokorejski list Asia Business Daily, pozivajući se na neimenovane izvore, prenio je kako je uočeno da Sjeverna Koreja premješta prema zapadnoj obali raketu, najvjerojatnije interkontinentalnu balističku raketu (ICBM). Premještanje je započelo jučer i odvijalo se pod okriljem noći kako bi se izbjeglo praćenje. Južnokorejsko ministarstvo obrane upozorilo je da je sjeverni susjed spreman na lansiranje ICBM-a u svakom trenutku.

SAD u dosegu sjevernokorejskih projektila

Sjeverna Koreja testirala je dva ICBM-a u srpnju koja bi mogla preletjeti oko 10.000 km pa je kopneni dio SAD-a u dosegu takvih raketa. To je izazvalo novi krug sankcija Vijeća sigurnosti UN-a protiv Pjongjanga.

Južna Koreja izvijestila je kako se suglasila sa SAD-om da ukloni ograničenje težine od 500 kilograma za bojne glave što bi omogućilo bolji odgovor na nuklearnu prijetnju Sjeverne Koreje.

Jučer je američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley na hitnoj sjednici Vijeće sigurnosti UN-a, sazvanoj povodom sjevernokorejskog testiranja hidrogenske bombe, kazala je kako vođa te zemlje Kim Jong Un “priziva rat” i pozvala je Vijeće da nametne “najsnažnije moguće” sankcije. Haley je kazala kako će SAD ovoga tjedna predstaviti nacrt nove rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o sankcijama o kojemu bi se moglo glasovati već u ponedjeljak.

“Rat nikad nije nešto što žele Sjedinjene Države. Sad ga ne želimo. No strpljenje naše države nije neograničeno. Branit ćemo naše saveznike i teritorij”, poručila je Haley.

Sjeverna Koreja pod sankcijama od 2006.

Sjeverna Koreja je pod sankcijama UN-a od 2006. zbog svojih balističkih projektila i nuklearnih programa. Za Kinu i Rusiju jedini povod dodatnih sankcija može biti testiranje raketa dugog dometa ili nuklearnog oružja.

Kina, glavni trgovinski partner Pjongjanga, i Rusija na sjednici su pozvale na mirno rješenje krize. “Kina nikad na Korejskom poluotoku neće dozvoliti kaos i rat”, kazao je Liu Jieyi, kineski veleposlanik pri UN-u.

“SAD će na svaku državu koja trguje sa Sjevernom Korejom gledati kao na državu koja pomaže bezobzirnim i nuklearnim namjerama te države”, istaknula je američka veleposlanica.

SAD zaprijetile vojnim odgovorom

Američki ministar obrane Jim Mattis zaprijetio je “moćnim” vojnim odgovorom ukoliko nedjeljni test bude predstavljao prijetnju SAD-u i njegovim saveznicima.

Diplomati su prenijeli kako Vijeće sigurnosti sada razmatra zabranu izvoza tekstila iz Sjeverne Koreje, zabranu prometovanja njezine nacionalne aviokompanije, zabranu izvoza nafte u Sjevernu Koreju, zabranu rada desetaka tisuća sjevernokorejskih radnika u inozemstvu kojima država uzima većinu zarade osiguravajući tako potrebnu gotovinu i dodavanje visokih dužnosnika na ‘crnu listu’ zbog čega neće moći putovati, te će im imovina biti zamrznuta.

index.hr

M.V.
Autor 5.9.2017. u 08:58