Južnoafrička Republika opozvala ambasadora u Izraelu

tačno.net
Autor 15.5.2018. u 10:42

Južnoafrička Republika opozvala ambasadora u Izraelu

Foto: EPA

I Južnoafrička Republika je odlučila opozvati svog veleposlanika iz Izraela, zbog smrti najmanje 58 Palestinaca, koji su ubijeni u Gazi tokom prosvjeda zbog preseljenja američkog veleposlanstva u Jeruzalem, prenosi AFP.

Južnoafrička Vlada je osudila “najnoviji čin nasilne agresije koju su izvele izraelske oružane snage duž granice Gaze”.

“Zbog teškog i neselektivnog najnovijeg napada izraelske strane, Vlada Južnoafričke Republike odlučila je da odmah opozvati veleposlanika Sisea Ngombanea”, navelo je Ministarstvo vanjskih poslova u Johannesburgu.

“Žrtve su sudjelovale u mirnim prosvjedima protiv otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu, koje predstavlja provokaciju”, navodi se u tekstu.

Južnoafrička Republika istovremeno osuđuje “silovitu agresivnost izraelskih oružanih snaga”.

Ubijeno 58 Palestinaca, 2.700 ranjenih

Nasilje je izbilo na dan otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu, koje se do sada nalazilo u Tel Avivu.

Prosvjedi, u kojima je ubijeno 58, a ranjeno najmanje 2.700 Palestinaca, najteže je nasilje od izraelsko-palestinskog rata u Gazi 2014. godine.

Iz Johannesburga poručuju da se izraelske snage moraju povući iz Pojasa Gaze i okončati nasilne i destruktivne upade u palestinske teritorije.

“Akcije izraelskih oružanih snaga predstavljaju još jednu prepreku za trajno rješenje sukoba, koje mora dovesti do dvodržavnog rješenja – za Palestinu i Izrael, dvije države koje trebaju postojati jedna za drugu i u miru”, navode u Johannesburgu.

Južnoafrička Republika je uznemirena posljednjom smrtonosnom agresijom, navodi se u priopćenju, te se ponavlja poziv Ujedinjenim narodima za neovisno ispitivanje ubojstava Palestinaca sa ciljem da se utvrdi odgovornost počinitelja.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 15.5.2018. u 10:42