Kabul objavio smrt Mule Omara, vođe talibana

tačno.net
Autor 30.7.2015. u 08:37

Kabul objavio smrt Mule Omara, vođe talibana

Afganistanske vlasti objavile su u srijedu navečer smrt mule Omara, vrhovnog vođa talibana koji je od 2001., bio u bijegu što bi moglo produbiti unutarnje podjele u tom pobunjeničkom pokretu uoči nastavka pregovora sa službenim Kabulom.

»Mula Omar je mrtav. Umro je u bolnici u Karačiju (Pakistan) u travnju 2013., (…) u tajanstvenim okolnostima«, rekao je za agenciju AFP Hasi Sediki, glasnogovornik afganistanskih tajnih služba (NDS).

Time je javno potvrdio navode afganistanskih dužnosnika koji su već dulje vrijeme govorili da je mula Omar umro od bolesti.

Vijest o smrti objavljena je dan ili dva do početka drugog kruga mirovnih pregovora između talibana i afganistanske vlade i smatra se da bi mogla produbiti podjele unutar talibanskog pokreta koji nije jedinstven u stajalištu treba li pregovarati niti tko bi mogao biti Omerov nasljednik, piše agencija Reuters.

Talibani nisu službeno niti potvrdili niti opovrgnuli smrt njihova zapovjednika koji se u javnosti nije pojavio od 2001.

Početkom srpnja Pakistan je organizirao u turističkom mjestu Murree prvi službeni sastanak između talibanskog vodstva i vlade u Kabulu kako bi se pokrenuo mirovni proces.

Afganistanske vlasti, međutim, odavna optužuju Pakistan da pomaže talibanski pokret koji ratuje protiv vlade u Kabulu i njezina saveznika NATO-a.

Strahuje se da bi smrt mule Omara koji je u Afganistanu pružio utočište Osami bin Ladenu, idejnom vođi terorističkih napada na 11. rujna, mogla otežati dijalog između Kabula i talibana.

Posljednja poruka pripisana muli Omaru je njegovo pisano priopćenje poslano za blagdan Ramazanskog bajrama kojom je dao prešutno zeleno svjetlo za dijalog s Kabulom.

Zadnjih su mjeseci brojni talibanski zapovjednici napustili svoj pokret kako bi se pridružili radikalnoj Islamskoj državi koja želi i Afganistan uključiti u svoj kalifat što ga je već proglasila na području Sirije i Iraka.

Talibani su službeno kao preduvjet bilo kakvim mirovnim pregovorima postavili povlačenje stranih vojnika iz Afganistana. Danas je u toj zemlji tek 12.500 stranih vojnika pod zapovjedništvom NATO-a dok ih je svojedobno bilo više od 140.000. Njihova je zadaća danas uvježbavati i savjetovati afganistanske snage.

Prvi kontakti talibana i Kabula pokazali su duboke podjele među samim talibanima koji su u egzilu u pakistanskim planinama, dok im je politički ured u Kataru koji optužuje talibane u Pakistanu da su se dali instrumentalizirati od pakistanskih vlasti.

Kontakti između talibana i Kabula nisu dosad imali pozitivna učinka na terenu jer su talibani čak pojačali napade na afganistanske snage.

Bijela Kuća: Vjerodostojne su informacije o smrti mule Omara

Bijela kuća ocijenila je u srijedu vjerodostojnima informacije o smrti mule Omara, vrhovnog vođe talibana koju su nešto ranije objavile afganistanske vlasti te je izrazila uvjerenje da talibani imaju prigodu za mirovni proces s vladom u Kabulu.

Eric Schultz, zamjenik glasnogovornika Bijele kuće je na dnevnoj konferenciji za novinare rekao da su upoznati s informacijama o smrti mule Omara u utorak, koje nisu komentirali, ali ih drže vjerodostojnima.

»Obavještajna zajednica proučava te informacije i razmatra okolnosti njegove smrti«, rekao je Schultz.

Afganistanske vlasti objavile su u srijedu navečer smrt mule Omara, vrhovnog vođa talibana koji je od 2001. bio u bijegu. On je navodno umro u bolnici u Karačiju prije više od dvije godine, u travnju 2013.

Glasnogovornik američkog predsjednika Baracka Obame nije želio reći što američke obavještajne službe znaju, niti od kada.

Neki stručnjaci strahuju da bi vijest o smrti mule Omara uoči novog kruga pregovora između talibana i afganistanske vlade mogla produbiti podjele unutar samih talibana koji su izgubili vođu.

»Oni (talibani) mogu prihvatiti poziv Afganistana da se pridruže mirovnom procesu… ili mogu odabrati nastaviti boriti se protiv Afganistanaca i destabilizirati vlastitu zemlju«, rekao je Schultz, kao prenosi agencija Reuters.

novilist.hr

tačno.net
Autor 30.7.2015. u 08:37