Kabul: Tri hrvatska vojnika ranjena u napadu bombaša

Agencije
Autor 24.7.2019. u 12:07

Kabul: Tri hrvatska vojnika ranjena u napadu bombaša

Foto: Rahmat Gul

Jedan od njih je u životnoj opasnosti, objavio ministar odbrane Hrvatske na vanrednoj konferenciji za medije.

Rano jutros dogodio se napad na vozilo Hrvatske vojske (HV) u Kabulu u Afganistanu u kojem su ranjena tri vojnika, od kojih je jedan u životnoj opasnosti, izjavio je u srijedu hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević, prenosi agencija Hina.

„Prema zadnjim informacijama koje imamo jedan je vojnik dobio teške tjelesne ozljede glave i nalazi se u životnoj opasnosti, a ostala dva vojnika su zadobila teže ozljede ali se nalaze izvan živote opasnosti“, kazao je on na vanrednoj konferenciji za medije.

Talibani preuzeli odgovornost

Hina dodaje kako se kod jednog vojnika radi o lomu nogu, a kod drugog o povredi ruke.

Ministar je naveo kako se radi se o izoliranom napadu, te kako su svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta u Afganistanu na sigurnom.

Ranije su iz Ministarstva odbrane Hrvatske rekli kako su se hrvatski vojnici kretali u tri vozila. Oko 8 sati ujutro krenuli su u kamp Kaja. U 8:45 sati, na putu od kampa Kaja do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do zalijetanja trokolice motocikla s bombašem samoubicom u vozilo HV-a.

Afganistanski mediji prenose kako su talibani preuzeli odgovornost za najnoviji napad.

Partnerske države

Deseti hrvatski kontingent (HRVCON), čija su tri pripadnika ranjena u Kabulu, boravi u Afganistanu od marta ove godine u sklopu NATO-ove misije „Odlučna potpora“, a broji ukupno 104 pripadnika, od kojih je 14 žena.

U sklopu hrvatskog kontingenta u Afganistan je otišao i 41 pripadnik oružanih snaga partnerskih A5 država od kojih je 31 pripadnik Vojske Crne Gore, šest Armije Sjeverne Makedonije, dva OS-a Albanije te dva pripadnika OS-a Bosne i Hercegovine.

Pripadnici 10. HRVCON-a raspoređeni su u Komandi za obuku, savjetovanje i pomoć – Sjever TAAC-N (Train Advise and Assist Command – North) u Mazar-e-Sharifu i Komandi misije RS – HQ RS u Kabulu.

Aljazeera Balkans

Agencije
Autor 24.7.2019. u 12:07