Kairo: Još uvijek nije postignut dogovor o uspostavljanju trajnog primirja

tačno.net
Autor 18.8.2014. u 11:05

Kairo: Još uvijek nije postignut dogovor o uspostavljanju trajnog primirja

Izraelski zahtjevi neprihvatljivi za palestinsku stranu

KAIRO – U Kairu nije postignuto rješenje u vezi sa uspostavljanjem trajnog prekida vatre u Pojasu Gaze jer je Izrael zahtjevao “neprihvatljive” amandmane na prijedlog egipatskog primirja na jučerašnjem sastanku u Egiptu.

“Izraelci se fokusiraju na jednu stvar, a to je razoružavanje palestinskog otpora”, rekao je u razgovoru sa novinarom AA član palestinske delegacije i generalni sekretar Palestinskog demokratskog fronta oslobođenja Kays Abdulkerim.

“I sami razgovori o razoružavanju palestinskog otpora za nas su dovoljni da ovi amandmani budu neprihvatljivi”, rekao je Abdulkerim ističući da zbog izmjena i dopuna sporazuma izraelske delegacije pregovori nisu postigli odlučujući ishod.

“Natenyahu je odbio prijedlog Egipta. Izraelska delegacija predložila je takve izmjene da su pregovori vraćeni na početak”, napisao je jedan od lidera Hamasa Musa Ebu Merzuk na svom Facebook profilu.

Očekuje se da će indirektini pregovori biti nastavljeni danas, jer egipatski prijedlog petodnevnog primirja između Izraela i Palestine ističe večeras u ponoć.

Od 2.016 ubijenih Palestinaca, 541 je dijete a 250 žena. Novi podaci uključuju stanovnike Gaze koji su podlegli ozljedama u bolnicama u Gazi i inozemstvu

Više od 2.000 Palestinaca ubijeno je u sukobu koji je početkom srpnja pokrenuo Izrael u Pojasu Gaze, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo zdravstva u palestinskoj enklavi.

Od 2.016 ubijenih Palestinaca, 541 je dijete a 250 žena. Novi podaci uključuju stanovnike Gaze koji su podlegli ozljedama u bolnicama u Gazi i inozemstvu, objavilo je ministarstvo.

U sukobima između boraca palestinskog Hamasa i izraelskih vojnika i u mjesec dana bombardiranja u Pojasu Gaze ranjeno je 10.196 osoba, objavilo je ministarstvo.

.

tačno.net
Autor 18.8.2014. u 11:05