Kako mađarska novinska agencija krije vesti

RSE
Autor 7.12.2020. u 09:12

Kako mađarska novinska agencija krije vesti

Piše: Akos Keller-Alant- RSE

To je bio skandal o kojem se pisalo širom Evrope.

Mađarski poslanik poznat po antigej politici i saveznik premijera podnosi ostavku u vladajućoj stranci pošto je uhvaćen kako krši policijski čas u Briselu, kako je izvešteno, prisustvom seks žurci na kojoj su bili samo muškarci.

Ipak o tome nećete čitati na MTI-ju, mađarskoj državnoj novinskoj agenciji, piše redakcija Radio Slobodna Evropa (RFE/RL) na engleskom jeziku.

Niti ćete na MTI-ju čitati o problemima Rimokatoličke crkve sa sveštenicima optuženim za seksualna zlostavljanja.

Čuveni operski pevač Plasido Domingo (Placido) pod optužbama za seksualno uznemiravanje? Vest je objavljena na MTI-ju tek dva meseca kasnije.

Te priče naširoko pokrivane u svetu su među vestima je koje MTI cenzurisao, otkrila je nova istraga Mađarskog servisa RSE zasnovana na procurilim mejlovima i razgovorima sa sadašnjim i bivšim zaposlenima u toj novinskoj agenciji.

Otkrića su usledila posle ranijeg izveštaja RSE koji je ustanovio da su novinari u državnom emiteru MTVA – koji je, poput novinske agencije MTI, u okviru entiteta Duna medijski servis (Duna Media Service) pod kontrolom lojalista nacionalističkog premijera Viktora Orbana – dobili eksplicitne naloge o čemu i kako da govore.

Smernice u velikoj meri deluju kao da su usmerene da zadovolje Orbanovu vladu, čije je politika, kao i politika njegove vladajuće partije Fides, ograničila medijske slobode i uzbunila medijske organizacije.

Tokom poslednjih 10 godina, Orbanova vlada je direktno ili indirektno preuzela kontrolu nad većinom medija u zemlji.

Orban, čiji je proklamovani cilj da transformiše Mađarsku u “neliberalnu demokratiju”, postojano uživa popularnost kod kuće, osvojivši tri uzastopna mandata, čime je postao mađarski premijer s najdužim stažom. I više puta je pokazao da može da na ulice izvede desetine hiljada pristalica.

Izveštavanje RSE pokazuje kako se taj čvrst zahvat nad političkim životu zemlje proteže na to kako državni mediji izveštavaju – ili ne izveštavaju – o kontroverznim ili politički spornim pitanjima.

Jedan novinar MTI-ja rekao je za RSE da ako Orbanova vlada donese važnu političku odluku, MTI ima obavezuju da izvesti o njoj bez ikakvog konteksta.

“Danas samo objavljujemo ono što vlada govori o tome. Ne dajemo bekgraund o čemu je ta odluka, šta menja i zašto bi mogla biti pogrešna”, rekao je novinar MTI-ja.

“Urednici ne vole ako pišemo sopstvene stvari: mogli bi sadržavati nešto što se ne sviđa nekome ‘gore’, a biće objavljeno samo ako prođe urednike. Objavljivanje izjave koja dolazi direktno (od zvaničnika) mnogo je sigurnije”, rekao je novinar.

Dok se o autoritarnoj politici mađarskog premijera Viktora Orbana pohvalno izveštava u mađarskim medijima kojima dominira država, neugodne priče se rutinski ignorišu u MTI-ju i drugim povezanim medijima.
Dok se o autoritarnoj politici mađarskog premijera Viktora Orbana pohvalno izveštava u mađarskim medijima kojima dominira država, neugodne priče se rutinski ignorišu u MTI-ju i drugim povezanim medijima.

Ta osoba, kao i druge citirane u ovoj priči, govorila je za RSE pod uslovom da joj ne bude objavljeno ime. Oni se ne plaše samo otkaza zbog kritičkog svojih nadređenih, već i zbog dugoročnih posledica: nemogućnosti da nađu novi posao ili da budu predmet kaznenih, politički motivisanih poreskih kontrola.

Druga osoba, koja je počela da radi za MTI pre 2010. godine i nastavila tamo da radi, rekla je da su postepene mere cenzure uvođene od 2011. do 2012. Ta osoba je rekla da joj je naloženo da ne gleda kako strani mediji izveštavaju o Mađarskoj.

Na primer, nekada je bila praksa da se članak objavljen u stranim medijima koji je kritikovao Orbanovu vladu objavljuje kao jedan tekst; kasnije je naloženo da se sve takve vesti kombinuju u jedan “pregled”.

Briselska ‘kućna zabava’

Dok se o autoritarnoj politici mađarskog premijera Viktora Orbana pohvalno izveštava u mađarskim medijima kojima dominira država, neugodne priče se rutinski ignorišu u MTI-ju i drugim povezanim medijima.

To uključuje i nedavnu priču o Jožefu Sajeru (Jozsef Szajer), poslaniku stranke Fides, koji je podneo ostavku u prvoj nedelji decembra posle otkrića da je u Briselu bio na, kako su navele belgijski mediji, muškoj seks zabavi koja je prekršila pravila o merama ograničenja zbog korona virusa.

Sajer je među osnivačima Fidesa, koji je Orban iskoristio za uvođenje sve više autoritarne politike u Mađarskoj. Vladajuća partija zastupa konzervativne hrišćanske vrednosti i vodi kampanju protiv LGBT pitanja.

Sajer je takođe jedan od koautora kontroverznog ustavnog amandmana iz 2010. godine koji je brak definisao samo između muškarca i žene.

Sajerovu ostavku i izjavu pokrili su MTI i drugi državni mediji. Ali seks zabava, o kojoj se naširoko izveštavalo u belgijskim i međunarodnim medijima, kod MTI-ja je bila “kućna zabava”.

Belgijska policija, koja je navodno zaustavila Sajera pošto je otišao sa žurke spuštajući se niz oluk, saopštila je da nađena droga u rancu koji je nosio. Saopštenje koje je objavio Sajer, a prenela MTI, pominje samo drogu koja se navodno pronađena na žurci.

Orbanovo saopštenje o Sajerovoj ostavci u Fidesu takođe je objavljeno u celosti – bez spominjanja ili konteksta šta je uzrok.

Zabranjene teme

MTI, čija skraćenica dolazi od Mađarska telegrafska kancelarija na mađarskom jeziku, glavna je državna novinska agencija u Mađarskoj koja distribuira vesti na mađarskom jeziku praktično svim medijima u zemlji. Ona je jedna je od nekoliko javnih medijskih organizacija u zemlji, zajedno s državnim televizijskom i radio emiterom MTVA.

MTI, MTVA i drugi elementi su 2015. godine spojeni su u jedan entitet Duna medijski servis. Odbor koji nadgleda Dunav je pod većinskom kontrolom članova Fidesa.

Mađarska takođe ima savet, koji imenuje vlada, za nadzor nad svim javnim medijima Mediatanacs. Sve njegove članove je imenovao Fides.

Drugi izveštač MTI-ja rekao je za RSE da kada Evropski parlament raspravlja o stvarima koje su kritične po Orbanovu vladu, MTI prihvata komentare samo onih koji “nisu relevantni i govore besmislice” ili koji podržavaju politiku mađarske vlade.

Na primer, kada je Evropska narodna partija prošlog marta glasala o isključenju Fidesa, dopisnici MTI-ja iz Brisela napisali su novinski članak o tome, ali ga MTI nikada nije objavio. Umesto toga, novinarima je naređeno da koriste vesti od Origa, naširoko čitanog internet portala koja se smatra glasnogovornikom vlade.

“Zatim je stiglo uputstvo da se od Origa uzme da je sam Fides suspendovao svoje članstvo”, rekao je izveštač, dodavši da je priča apsurdna.

U imjelu koji je pokazan RSE navodi se da novinari MTI-ja ne smeju da izveštavaju o saopštenjima ili izveštajima Hjuman rajts voča (Human Rights Watch) ili Amnesti internešnala (Amnesty International). Procurili snimak pokazuje da je naredbu izdao Balaž Bende (Balazs Bende), stariji urednik u MTVA.

Vest da je čuveni operski pevač Plasido Domingo pod optužbama za seksualno uznemiravanje pojavila se na MTI-ju tek dva meseca kasnije, dosta posle koncerta Dominga na važnom mestu u Mađarskoj.
Vest da je čuveni operski pevač Plasido Domingo pod optužbama za seksualno uznemiravanje pojavila se na MTI-ju tek dva meseca kasnije, dosta posle koncerta Dominga na važnom mestu u Mađarskoj.

Kada je nekoliko žena optužilo Dominga za seksualno uznemiravanje 2019. godine, zamenik glavnog urednika MTI-ja Sandor Rati (Rathy) poslao je imejl zaposlenima datiranom na 14. avgust 2019, koji navodi da urednici “još ne traže materijale u vezi s uznemiravanjem”.

Nije bilo nekog konkretnog objašnjenje za poruku da se izbegne skandal, ali se verovalo da je povezana s koncertom koji je Domingo trebalo da održi na svečanom otvaranju novog stadiona u Segedinu u vlasništvu Mađarske katoličke crkve.

Koncert je održan dve nedelje pošto su optužbe prvi put objavljene.

Janoš Karpati, koji je godinama u vreme komunizma radio za MTI i bio dopisnik MTI-a iz Briselu od 2007. do 2015. godine, rekao je za RSE da se ne seća da je u to vreme neka tema bila pod sveobuhvatnom zabranom.

“Zato što je bilo sasvim očigledno da ako je, na primer, u Evropskoj uniji protiv Mađarske pokrenut postupak za povredu prava, to nije moguće ignorisati. Dugo vremena sam zapravo osećao da im je trebalo ogledalo što kritičari govore o vladi u inostranstvu. Nije bilo potrebe za kozmetikom”, rekao je Karpati.

Karpati je rekao da do 2015, godine kada je otpušten, nijedan njegov članak nije bio menjan ili razvodnjen.

To se od tada promenilo, reklo je dvoje trenutnih zaposlenih u MTI-ju, koji su za RSE naveli da je dodatni urednički nadzor stavljen nad sve “osetljive” vesti – priče koje mogu biti politički neugodne ili protivne vladinoj politici. Neke vesti se skraćuju, drugima su dodati novi pasusi, rekli su oni. Jedna osoba je rekla da postoje i drugi primeri pisanja i podnošenja članaka, koji su potom ignorisani. Proces je ograničen samo na određene članke.

Karpatijeva karijera u MTI-ju je okončana 2015. kada je Orbanu posle događaja u Briselu postavio pitanje o smrtnoj kazni u Mađarskoj. Orban je u Evropskom parlamentu kritikovan zbog podrške najtežoj kazni.

“Aparat nije mogao da podnese što sam postavio pitanje. Ipak, nikada nije rečeno da određena pitanja treba unapred dogovoriti”, rekao je on za RSE.

RSE
Autor 7.12.2020. u 09:12