Kako se ukida TV pretplata  

Petar Fehir
Autor 20.11.2018. u 16:08

Kako se ukida TV pretplata   

The Local Sweden

Od 1. siječnja 2019. u Švedskoj se ukida TV pretplata.

No, piljenje u sokoleće i dalje neće biti džabe. Nepravedenu pretplatu, koja se do sada plaćala za sve prijemnike, uključujući i radio u automobilu, bez obzira da li bio konzument ili ne, zamijenit će porez.

Obzirom da će se dosadašnji namet nalijepiti na ukupno godišnje opterećenje oni, s tanjom lisnicom, izdvajati će manje. Umjesto oko 23 eura godišnje od nove godine će znatiželjnici plaćati jedan posto godišnje zarada, a najviše oko 13 eura.

Novi porez se odnosi isključivo na javni servis: SVT (državnu televiziju), Švedski Radio i UR (obrazovni radio). Dakle, na one što su dužni pratiti, istraživati i obrazovati globalno, vodeći računa o različitim mišljenjima i multikulturalnosti švedskog društva.

Propisano je da će se djelatnost javnog servisa provoditi nezavisno od političkih i komercijalnih interesa. Program mora zadovoljiti visoke profesionalne norme i biti dostupan na svim platformama.

Ovo pojeftinjenje će svakako donijeti više novca u državni proračun, jer se odnosi na sve starije od 18 godina koji su porezni obveznici.

Do sada su se mnogi, na razne načine, dovijali u izbjegavanju plaćanja TV pretplate koja je bila visoka, posebno uzimajući u obzir ”raznovrsnost” i ”kvalitetu” programa. I dok se može reći da je informativni program bio zadovoljavajući, za filmski, muzički i sportski se to ne bi moglo reći. Vrte se u nedogled isti stari filmovi i jeftine američke limunade.

I ista TV lica desetljećima se smješkaju s ekrana. Sigurno je i zabrana reklamiranja na švedskoj televiziji doprinosila jeftinijoj, a time i lošijoj, ponudi, pa je za očekivati da će se i tu stvari promijeniti na bolje.

Švedska je u mnogim stvarima uzor mladim demokracijama. Mogla bi to biti i u ukidanju pretplate. Ali još više u nezavisnom pristupu pri informiranju o drušvenopolitičkoj zbilji. Prekrajanje povijesti da i ne spominjemo.

Petar Fehir
Autor 20.11.2018. u 16:08