Kamala Harris: Prva sam potpredsjednica SAD-a, ali ne i posljednja

A.B/Klix.ba
Autor/ica 8.11.2020. u 10:06

Kamala Harris: Prva sam potpredsjednica SAD-a, ali ne i posljednja

Foto: AP

Novoizabrana potpredsjednica SAD-a Kamala Harris ispisala je historiju time što je postala prva žena na toj poziciji te je shodno tome i u svom pobjedničkom govoru naglasila da neće biti posljednja.

Ona je izašla prva na pozornicu svima se zahvalila, a posebno novoizabranom predsjedniku Joeu Bidenu kojeg je i predstavila, a onda poslala snažnu poruku cijeloj naciji.

“Iako sam možda prva žena koja je postala potpredsjednica SAD-a, sigurno je da neću biti i posljednja. Ovo je veoma važna poruka svakoj djevojčici koja ovo sada gleda i shvata da je Amerika zemlja mogućnosti. Poruka je poslana i svoj našoj djeci bez obzira na rasu i spol, a to je da sanjaju o ambicijama, budu uvjereni i posmatraju sebe na način kako drugi možda ne bi, a mi ćemo vam aplaudirati na svakom koraku i podržavati vas”, kazala je Harris na početku govora.

Kamala Harris je prva žena, ali i prva Afroamerikanka i osoba azijskog porijekla koja je izabrana na potpredsjednicu SAD-a. Prije samog održanog govora odala je počast predstavniku Georgije Johnu Lewisu, velikom aktivisti za ljudska prava koji je preminuo ove godine.

U svom govoru, Harris je posebnu zahvalnost izrazila prema Bidenu i njegovoj porodici, te je spomenula i Beaua Bidena pokojnog sina novoizabranog predsjednika kojeg je upoznala dok su bili državni advokati.

Istakla je da prepoznaje novu generaciju žena koje su glasale u 2020. te se prisjetila i svoje pokojne majke Shyamale Gopalan Harris koja se kao mlada žena doselila u SAD iz Indije.

“Kada je došla u ovu zemlju s 19. godina nije mogla ni sanjati da će se današnji trenutak dogoditi. Ali vjerovala je u Ameriku u kojoj su takvi trenuci mogući. Razmišljam o njoj i generaciji ženja – Afroamerikanki, bjelkinja, Latinoamerikanki i Indijanki koje su kroz historiju naše nacije otvorile put večerašnjem trenutku. žene koje su se toliko borile i žrtvovale za jednakost, slobodu i pravdu za sve, uključujući i Afroamerikance koji se često zanemaruju, ali dokazuju da su okosnica naše demokratije”, istakla je Harris.

Poručila je da se za demokratiju treba boriti jer ljudi imaju moć izgraditi budućnost, piše CNN.

“Hvala vama koji ste omogućili ovu pobjedu. I oni koji su brojali glasove, naša nacija vam duguje zahvalnost. Sačuvali ste američku demokratiju. Hvala što se glasali u rekordnom broju i što se čuje vaš glas. Bilo je suza i gorčine, ali smo uspjeli. Znam da su vremena izazovna, posebno zadnjih nekoliko mjeseci, bol, patnja.. Ali odabrali ste nadu, nauku i istinu. Izabrali ste Joea Bidena za idućeg predsjednika SAD-a”, naglasila je Harris.

Na kraju je kazala da je upravo Joe Biden razbio sve predrasude i suočio se velikim izazovom kada je imenovao ženu i to Afroamerikanku za potpredsjednicu SAD-a.

klix.ba

A.B/Klix.ba
Autor/ica 8.11.2020. u 10:06