Kampanja za pomilovanje Snoudena i dalje traje

tačno.net
Autor 15.9.2016. u 10:31

Kampanja za pomilovanje Snoudena i dalje traje

Nekoliko organizacija za zaštitu ljudskih prava počele su kampanju u kojoj od američkog predsednika Baraka Obame traži da pomiluje uzbunjivača Edvarda Snoudena, dok Bela kuća ne odustaje od zahteva da se on vrati u SAD kako bi mu se sudilo za odavanje državnih tajni.

“Njegovi postupci ugrozili su živote američkih građana. On mora da bude vraćen u SAD kako bi mu se sudilo”, rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

Na pitanje da li postoji mogućnost da Obama pomiluje Snoudena, koji živi u Rusiji, Ernest je odgovorio da on nije osuđen i da se o pomilovanju ne može govoriti u trenutnoj fazi postupka.

Snouden, bivši saradnik američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), optužen je za špijunažu pošto je obelodanio da je NSA širom sveta prisluškivala i presretala elektronsku komunikaciju posle terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu 11. septembra 2001. godine, za šta mu preti 30 godina zatvora.

Kampanji za njegovo pomilovanje priključili su se bivši kandidat za demokratsku predsedničku nominaciju Berni Sanders brojne javne ličnosti, među kojima i lingvista Noam Čomski, reditelj Teri Gilijam, pisci Džojs Kerol Outs i Beri Ajsler, glumci Martin Šin i Suzan Sarandon i pevači Terston Mur i Piter Gebrijel.

Bela kuća odbila je u julu da primi peticiju koju je potpisalo više od 160.000 ljudi, a Ernest je rekao da Snouden “nije uzbunjivač”, navodeći da uzbunjivači mogu da iznesu “svoje sumnje”, ali uz puno poštovanje “državnih i bezbednosnih tajni”.

RSE

tačno.net
Autor 15.9.2016. u 10:31