Kanada legalizirala prodaju i korištenje kanabisa

tačno.net
Autor 17.10.2018. u 09:40

Kanada legalizirala prodaju i korištenje kanabisa

Kanada je, nakon Urugvaja, postala druga zemlja u svijetu koja je legalizirala kanabis, a prodaja je počela u ponoć.

Slobodno tržište kanabisa je otvoreno, iako postoje pitanja u vezi sa utjecajem na zdravlje stanovništva, zakon i javnu sigurnost.

Petnaest miliona domaćinstava primilo je obavještenja o novim zakonima i informacije iz kampanje koja je vođena na nacionalnom nivou, prenio je BBC.

I dalje postoji bojazan, naročito u vezi sa time da li je policija spremna spriječiti vožnju pod utjecajem marihuane. Kanadske provincije mjesecima su se pripremale za ukidanje zabrane kanabisa.

Urugvaj je do sada bio jedina država koja je legalizirala ovu drogu, a Portugal i Nizozemska su je dekriminalizirale.

Provincije su odgovorne za definiranje detalja o tome koliko se marihuane može kupiti i konzumirati pod njihovom jurisdikcijom.

Radnje u provinciji Newfoundland, na krajnjem istoku Kanade, otvorile su se u ponoć i prve počele legalno prodavati kanabis.

Ontario, najmnogoljudnija provincija, dobit će prve radnje sa marihuanom tek na proljeće, ali će stanovnici moći naručivati kanabis putem interneta.

Britanska Kolumbija, jedna od provincija sa najvišom stopom upotrebe kanabisa, imat će od danas samo jednu specijaliziranu radnju. Oko 15 posto Kanađana konzumira kanabis.

RSE

tačno.net
Autor 17.10.2018. u 09:40