Kanadski premijer predstavio novi kabinet, ženama ključna ministarstva

RSE
Autor 27.10.2021. u 09:28

Kanadski premijer predstavio novi kabinet, ženama ključna ministarstva

EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) predstavio je u utorak novu vladu a na čelu dva glavna ministarstva – spoljnih poslova i odbrane, postavio žene.

On je imenovao Melani Džoli (Melanie Joly) za ministarku spoljnih poslova, a Anitu Anand za ministrku odbrane. Kristija Frilend (Christia Freeland) je zadržala fukciju zamenice premijera i ministarke finansija.

Žene čine polovinu novog kabineta, što je uobičajeni sastav kanadske vlade od 2015. godine kada je Trudo prvi put izabran za premijera.

Trudoova Liberalna stranka je pobedila na tri uzastopna izbora, ali nije uspela da osvoji većinu mesta u nacinalnom parlamentu na poslednja dva izbora. Sada mora da obezbedi podršku bar još jedne partije za usvajanje zakona i da bi ostala na vlasti.

Za ministra za zaštitu životne sredine izabrao je ekološkog aktivistu dugogodišnjeg bicikliste i bivšeg zvaničnika Grinpisa (Green Peace) Stivena Gulbolta (Steven Guilbeault). On je od 2019. bio ministar kulture i baštine.

Nova vlada ima i jedno novo ministarstvo, za mentalno zdravlje i bolesti zavisnosti, na čijem je čelu postavio Kerolin Benet (Carolyn Bennett).

Trudo je najavio da će prioritet njegove vlade biti borba protiv Covida-19, pomirenja s domorocima i izgradnja nacionalne mreže centara za brigu o deci.

RSE

RSE
Autor 27.10.2021. u 09:28