Kancelarija za ljudska prava Ujedinjenih nacija pozvala je na istragu o smrti Moamera Gadafija

Autor 21.10.2011. u 14:29

Kancelarija za ljudska prava Ujedinjenih nacija pozvala je na istragu o smrti Moamera Gadafija

Visoki komesarijat UN za ljudska prava pozvao je u petak da se provede istraga o uslovima pod kojim je umro bivši libijski vođa Moamer Gadafi.

Prema posljednjim informacijama Rojtersa, gadafijev medijski najeksponiraniji sin Saif al Islam sa svojim konvojem bježi prema Nigeru.

NATO u petak odlučuje na koji će način prekinuti vojnu akciju u Libiji

Nakon što su svijet obišle mučene scene u kojima libijski pobunjenici razvlače mrtvo tijelo ubijenog pukovnika Moemera Gadafija, kancelarija za ljudska prava Ujedinjenih nacija pozvala je na istragu o smrti donedavnog libijskog vođe.

Portparol visokog komesara za ljudska prava UN rekao je da su amaterski snimci koji pokazuju Gadafija koji je prvo živ, a potom mrtav “veoma uznemiravajući”.

“Iako je juče objavljena informacija o smrti Gadafija još nisu jasne okolnosti. Ocjenjujemo da je neophodna istraga”, izjavio je portparol Rupert Kolvil, komentarišući brojne video snimke objavljivane u medijima.

Ocijenio je da su dva video snimka na kojima je prikazana smrt Gadafija vrlo zabrinjavajuća.

Istovremno BBC javlja da borci odbijaju da predaju Gadafijevo tijelo NTC.

Izvještač  iz Tripolija kaže da libijski borci, koji su uhvatili Gadafija i najverovatnije ga i ubili, odbijaju da predaju tijelo.

Vijeće je pod pritiskom i hoće da izvrše autopsiju usred kontroverzi koje se tiču Gadafijeve smrti.

Sudeći prema zvaničniku iz privremene Vlade Libije, sahrana Muamera Gadafija najverovatnije će biti odložena jer je potrebno da se utvrdi konačna lokacija.

Mediji spekulišu da Libijske vlasti planiraju da svrgnutog lidera sahrane na tajnom mjestu zbog straha od njegovih pristalica.

Prvi diktator ubijen tokom “arapskog proljeća”

Istovremno Rojters je obajvio da se konvoj u kojem se nalazi medijski najeksponiraniji Gadafijev sin Saif Al Islam za kojeg se u četvrtak uveče čak tvrdilo da je mrtav, kreće ka Nigeru gdje pokušava da pobjegne. 

Abdul Madžid Mlegta iz Prijelaznog vijeća reako je Rojtersu da borci traže konvoj i da je cio region pod opsadom.

Vijest o Gadafijevoj smrti izazvala je talas veselja širom zemlje, dok se na desetine, a ponegdje i na stotine hiljada ljudi okupljalo na trgovima gdje se pucalo iz lakog i teškog oružja sve do kasno u noć.

U toj pucnjavi povrijeđeno je najmanje 63 ljudi, javila je libijska televizija Al-Ahrar, mada se strahuje da ima i mrtvih.

Vojni savjet Tripolija jutros je pozvao “sve građane da prestanu da pucaju u vazduh, bez obzira na tip oružja i bez obzira na povod”.

Prelazni nacionalni savet najavio je da će u petak ili u subotu zvanično objaviti da je čitava Libija oslobođena, čime su nakon osam mjeseci okončani krvavi sukobi u kojima je poginulo 30 hiljada ljudi.

Države članice NATO sastaju  se u sredu popodne kako bi razgovarale o modalitetu prestanka vojne akcije u Libiji, dan nakon pada grada Sirta i smrti svrgnutog libijskog lidera Moamera Gadafija.

Libijske žene na ulicama Tripolija slave nakon vesti da je ubijen Moamer gadafi, 20. oktobar 2011.

​​Prethodno je francuski ministar vanjskih poslova Alen Žipe izjavio da Francuska smatra da je vojna akcija NATO u Libiji završena nakon smrti Moamera Gadafija.

“Mislim da možemo reći da je vojna akcija okončana pošto je libijska terotirija pod kontrolom Nacionalnog prelaznog savjeta i da su akcije NATO privedene kraju”, izjavio je Žipe.

On je dodao da u petak akcija mora biti okončana, jer je cilj ostvaren, odnosno da je podrška snagama Nacionalnog prijelaznog savjeta u oslobađanju teritorije završena.

Šezdesetdevetogodišnji bivši libijski lider u četvrtak je uhvaćen u blizini rodnog grada Sirta, 360 kilometara istocno do Tripolija, i nedugo nakon hapšenja je ubijen.

Gadafi je prvi arapski lider koji je ubijen od početka “arapskog proljeća”, protesta protiv autoritarnih režima u Tunisu, Egiptu, Libiji, Siriji, Jemenu i Bahreinu.

Autor 21.10.2011. u 14:29

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija