Kancelarka Merkel očekuje podršku Bundestaga za spas eura

Autor 26.10.2011. u 10:14

Kancelarka Merkel očekuje  podršku Bundestaga za spas eura

Eurozona koja okuplja 17 zemalja je spemna da pojača svoj Fond za spašavanje da bi zaustavila dužničku krizu koja ugrožava sve više zemalja širom Evrope. Vlade zemalja članica eurozone se nadaju da će ojačan Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF) moći da zaštiti zemlje kao što su Italija i Španija od dužničke krize. Da bi se to postiglo, Fond mora biti veći.

“Sve će biti mnogo skuplje”

Vodeći njemački opozicioni poslanici, koji su u ponedjeljak obavijestili kancelarku Angelu Merkel o tome, kažu da će kreditna sposobnost Fonda biti pojačana za “više od hiljadu milijardi eura”. Poslije sastanka sa kancelarkom, šef stranke Ljevice Klaus Ernst je izjavio: “Sve će biti mnogo skuplje. I sve što je do sada bilo preduzeto da bi se situacija u Grčkoj stavila pod kontrolu, nije imalo dejstva.”

Njemački poreski obveznici snose najveći teret  proširenja

Njemački poreski obveznici snose najveći teret proširenja

Predsjednik Kluba poslanika Socijaldemokratske stranke u njemačkom parlamentu Frank-Valter Štajnmajer je kazao: “Vidim da  u mnogim tačkama ova Savezna vlada dolazi do saznanja do kojih je ranije trebalo da dođe.”

Još uvijek ima protivljenja u redovima poslanika

U suštini je riječ o tome da li će Njemačka u slučaju proširenja Fonda EFSF moći da podrži sumu od 211 milijardi eura, koliko bi Njemačka trebala garantovati u proširenom Fondu. Predstavnici Kluba poslanika Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) i Zelenih su sa predstavnicima vladajuće koalicije postigli dogovor o tekstu dokumenta za jačanje Fonda za finansijsku stabilnost.

Međutim, nekoliko poslanika vladajuće koalicije reklo da će glasati protiv. Poslanik CDU-a Wolfgang Bosbach je za „Rheinische Post“ izjavio da će ponovo biti protiv „jer ove mjere ne pomažu u rješavanju problema“. Ipak, očekuje se da će kancelarka Merkel dobiti podršku Bundestaga prije nego u Briselu započne odlučujući samit za spas eura. 

Mehmed Smajić (ZDF, DPA)

Deutsche Welle

Autor 26.10.2011. u 10:14

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija