Kandidati za predsjednika Austrije razmijenili žestoke optužbe

tačno.net
Autor 28.11.2016. u 09:50

Kandidati za predsjednika Austrije razmijenili žestoke optužbe

foto:reuters

U TV duelu učestvovali Norbert Hofer iz Slobodarske partije i Alexander Van der Bellen iz redova Zelenih.

Kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) za predsjednika Austrije Norbert Hofer i njegov protivkandidat Alexander Van der Bellen iz redova Zelenih razmijenili su niz međusobnih optužbi u sinoćnjem TV duelu, sedmicu dana pred izbore.

Dok je Hofer za Van der Bellena tvrdio kako je blizak komunistima, njegov protivnik je upozorio na „državnu krizu“ u slučaju izbora kandidata FPO-a.

Van der Bellen je optužio Hofera za širenje nesigurnosti kroz prijetnje da će djelovati da Austrija istupi iz Europske unije.

Hofer je najavio, u više navrata, kako će tražiti referendum o članstvu Austrije u EU, ako Unija primi Tursku.

„FPO se igra sa istupanjem Austrije iz EU već 20 godina. Mnogi političari u Europi strahuju kako bi te spekulacije mogle izazvati lavinu desničarskog populizma“, rekao je Van der Bellen.

EU ili Rusija

Hofer je odbacio te optužbe i rekao kako neće biti izlaska Austrije iz EU, podsjećajući kako je u više navrata rekao da želi pozitivan razvoj Unije.

Dok je Van der Bellen ukazao na važnost odnosa Austrije sa Njemačkom, Hofer se založio za tješnje veze sa istočnim i centralnoeurospkim susjedima, prije svega Rusijom.

Hofer je kritizirao njemačku kancelarku Angelu Merkel za izazivanje ozbiljne štete po Europu politikom „otvorenih vrata“, koja je omogućila stotinama hiljada izbjeglica i migranata da prođu kroz Austriju od prošle godine.

On je napao Van der Bellena zbog kritika pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Hofer se nada kako će biti prvi predsjednik jedne države članice EU iz redova desnice, nakon predizborne kampanje koja traje 11 mjeseci.

Hofer uvjerava kako FPO neće, kao što je to učinila prošli put, osporiti ishod izbora 4. decembra, izražavajući uvjerenje kako ovaj put neće biti nepravilnosti.

„Čitav svijet će gledati. Sve će teći tako da ćemo svi zajedno na miru moći proslaviti Božić”,  naglasio je on.

Referendumska atmosfera

Van der Bellen je izrazio uvjerenje kako će vlasti učiniti sve da ovi izbori prođu u najboljem redu. On se pokušao prikazati kao nezavisni kandidat i najavio kako će biti „predsjednik centra“ koji će podržati ljude iz svih tabora.

Istovremeno je ocijenio kako bi Hofer kao predsjednik izazvao „državnu krizu“, ukoliko bi raspustio Vladu, što je u više navrata najavljivao.

Dva kandidata iznijela su i različite stavove po pitanju vanjske politike.

Van der Bellen se prikazao prozapadnim i orijentiran prema EU, dok je Hofer podvlačio važnost odnosa sa državama istočne Europe, kao što su Rusija ili članice Višegrad grupe.

TV duel je još jednom pokazao kako u Austriji, uoči izbora, vlada referendumska atmosfera koja je stvorena kako od strane domaćih medija i političara, tako i iz inostranstva, jer se biračima stalno ukazuje da biraju između desnice i umjerene struje.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 28.11.2016. u 09:50