Kardinali traže ‘okončanje homoseksualne agende’

RSE
Autor 21.2.2019. u 16:23

Kardinali traže ‘okončanje homoseksualne agende’

Foto: VINCENZO PINTO/POOL/EPA

Dva uticajna kardinala Rimokatoličke crkve pozvali su na okončanje onoga što su nazvali “kuga od homoseksualne agende” poručivši biskupima da prekinu sa saučesništvom u slučajevima seksulanog zlostavljanja.

U otvorenom pismu kardinali Raymond Burke i Walter Brandmüller su rekli da je crkva pogrešno okrivila zloupotrebu moći pripadnika klera kao glavni uzrok skandala.

Umjesto toga oni kažu da su za to krivi slučajevi koji uključuje sveštenike koji su “otišli daleko od istine Jevanđelja.”

Kardinali Burke i Brandmuller su otvoreno kritikovali papu Franja.

I kardinal Burke iz SAD i Brandmüller iz Njemačke, odbacuju slučajeve zloupotrebe kao rezultat “klerikalizma” u kojem grupa sveštenih lica zloupotrebljava moći i štite jedan drugog.

Oba kradinala pripadaju takozvanom krilu tradicionalista u Katoličkoj crkvi, u kojem mnogi vjeruju da je homoseksualnost uzrok problema, a ne klerikalna zloupotreba.

Osim toga obojica su oštri kritičari pape Franja.

“Kuga homsekualne agende se proširila u crkvi, promovisana od organizovane mreže i zaštićena klimom saučeništva i konspirativnog ćutanja,” kažu kardinali.

Slučajevi seksualnog zlostavljnja maloljetnika u crkvi, decenijama širom svijeta, otkrivaju se praktično svakodnevno, a Katolička crkva je optužena za prikrivanje zločina koje su počinili njihovi svećenici.

Pismo dvojice kardinala stiže uoči zvaničnog summita koji je papa sazvao sa biskupima u Rimu, u pokušajima da odrede strategiju za skandale koji potresaju crkvu.

U katoličkoj hijerarhiji, kadinali su drugi po važnosti, odmah nakon pontifa i trenutno ih ima 223.

Kardinal Burke ima veze sa bivšim savjetnikom američkog predsjednika Donalda Trumpa, Steveom Bannonom, neformalnim liderom svjetskog desničarskog pokreta “alt right”, a koji će prema izvještajima, biti u Rimu tokom summita kojeg je papa sazvao.

Kardinal Burke je predsjednik savjetničkog borda desničarskog Instituta za ljudski dignitet (Dignitatis Humanae Institute), koji organizuje kurseve za liderstvo uz pomoć Bannona.

Njegov kolega kardinal Brandmüller je pak izazvao kontroverzu kada je prošlog mjeseca optužio homoseksualnost za seksualne zloupotrebe u crkvi.

Papa Franjo je odmah po izboru 2013. pozvao na “odlučujuću akciju” protiv zloupotreba i prikrivanja seksualnih zločina crkve ali njegovi kritičari kažu da nije učinio dovoljno na pozivanju na odgovornost sveštenstva odgovornog za prikrivanje.

RSE

RSE
Autor 21.2.2019. u 16:23