Katalonci na ulicama traže otcjepljenje od Španije

tačno.net
Autor 12.9.2016. u 14:30

Katalonci na ulicama traže otcjepljenje od Španije

Foto: Reuters

Oko 800.000 Katalonaca okupilo se u nekoliko sjeveroistočnih regija tražeći otcjepljene od Španije.

Građani su na ulice Barcelone, Berga, Lleida i Tarragona izašli sa transparentima i zastavama.

Katalonija, španska autonomna pokrajina na sjeveroistoku Pirinejskog poluotoka, traži održavanje referenduma 9. novembra, dok Vlada Španije ne odobrava i ne dopušta održavanje.

Parlament je pozvao regionalnu vladu da osigura poštivanje Ustava i zakona, ističući da samo središnja vlada može raspisati takvo nacionalno izjašnjavanje.

U posljednje dvije godine u španskoj javnosti sve je više rasprava o nezavisnosti Katalonije. Ankete su pokazale da većina Katalonaca, od njih ukupno 7,5 miliona, želi nezavisnost.

Katalonija je svoju samostalnost izgubila dolaskom Burbonaca na vlast 1714. godine, a tokom Napoleonovog pohoda na Španiju, u Kataloniji se nalazilo glavno žarište protufrancuskog otpora.

Početkom 20. stoljeća razvija se pokret za nacionalnu autonomiju, na osnovu čega Katalonija 1932. stiče djelimičnu autonomiju, a Katalonska samouprava proglašena je 1936. godine.

U vrijeme Španskog građanskog rata Katalonija je bila glavno žarište otpora republikanaca protiv Francisca Franca i intervencionista. Gušenjem otpora 1939. Franco je u potpunosti ukinuo katalonsku samoupravu.

Dolaskom na vlast španskog kralja Ivana Karla, Katalonija je 1977. dobila privremeni autonomni status, a 1979. autonomiju.

N1

tačno.net
Autor 12.9.2016. u 14:30