Katalonija: 80 odsto za nezavisnost

tačno.net
Autor/ica 10.11.2014. u 09:10

Katalonija: 80 odsto za nezavisnost

Ukupno 80,7 odsto, ili 1,6 miliona Katalonaca izjasnilo se za nezavisnost španske pokrajine Katalonije na nedeljnom, neobavezujućem glasanju.

Ovo izjašnjavanje je održano uprkos protivljenju vlasti u Madridu.

Prema prvim rezultatima objavljenim posle prebrojavanja 88,4 odsto glasačkih listića, Katalonci su odgovorili “da” na oba postavljena pitanja – “Da li želite da Katalonija bude država? Ako želite, da li ta država treba da bude nezavisna?”

Potpredsednica katalonske vlade Hosana Ortega izjavila je da je najmanje dva miliona ljudi juče glasalo.

Frans pres ocenjuje da te izborne rezultate treba uzeti s rezervom, jer su protivnici nezavisnosti najavili da će bojkotovati simbolično glasanje i dodaje da su na izbore izašli samo simpatizeri nezavisnosti Katalonije.

Prema tim rezultatima, 10,1 odsto glasača reklo je “ne” nezavisnosti, odnosno odrečno je odgovorilo na drugo pitanje na glasačkom listiću, a 4,55 odsto je negativno odgovorilo na oba pitanja.

Šef katalonske vlade Artur Mas 27. septembra je raspisao referendum o nezavisnosti, ali je dva dana kasnije Ustavni sud Španije zabranio održavanja referenduma.

Posle toga, katalonske vlasti su odlučile da 9. novembra bude nezvanično glasanje koje su nazvali “konsultacijama” o nezavisnosti.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je priznata kao istorijska nacija u Katalonskom autonomnom statutu usvojenom 1979. godine u skladu sa španskim Ustavom iz 1978. godine.

RSE

tačno.net
Autor/ica 10.11.2014. u 09:10