Kataloniji ističe rok da se izjasni o nezavisnosti

tačno.net
Autor 19.10.2017. u 09:33

Kataloniji ističe rok da se izjasni o nezavisnosti

foto: EPA

Danas u deset časova ističe poslednji rok katalonskom lideru Karlosu Pućdemonu (Carles Puigdemont) da odustane od istupanja tog područja iz sastava Španije, objavili su svetski mediji i agencije. BBC podseća na upozorenje španskih vlasti da će, ukoliko Pućdemon ne donese takvu odluku, biti suspendovana autonomija tog regiona.

Pućdemon je nakon referenduma 1. oktobra, potpisao Deklaraciju o nezavisnosti, da bi je potom suspendovao zatraživši dijalog sa španskim vlastima.

Period uoči isteka roka koji su dale vlasti u Madridu obeležili su masovni protesti zbog pritvaranja dvojice lidera pokreta koji se zalažu za nezavisnost Katalonije od Španije.

Inače, španski premijer Marijano Rahoj (Mariano Rajoy), kako je u javnosti istakao, od lidera katalonskih vlasti traži konkretan odgovor na pitanje da li je Katalonija proglasila nezavisnost, pozvavši ga pritom da se ‘postupa razumno’.

“Nije teško odgovoriti na to potanje. Ako jeste Vlada je obavezna da reaguje na konkretan način. Ako nije, onda možemo da razgovaramo”, rekao je Rahoj u sredu u zgradi španskog parlamenta.

Član 155 španskog Ustava iz 1978. dopušta mogućnost da neposredno reaguje u slučaju krize, ali tako nešto nikada nije primenjeno u periodu demokratskih vlasti u Španiji.

Španske vlasti istakle su ranije da su Pućdemonu dale drugi i poslednji rok da razjasni je li proglasio nezavisnost ili nije. Ukoliko španski premijer Rahoj proceni da Vlada treba da intevreniše očekuje se da bi, sa svojim saradnicima, trebalo da razmotri šta će konkretno biti preduzeto.

Raspon tih mera je od preuzimanja kontrole nad regionalnom policijom i finasijama, pa do raspisivanja prevremenih izbora. Nema vremenskih pretpostavki koliko bi sve to moglo da traje.

RSE

tačno.net
Autor 19.10.2017. u 09:33