Katalonski referendum: Policija koristila gumene metke

tačno.net
Autor 1.10.2017. u 12:55

Katalonski referendum: Policija koristila gumene metke

foto: reuters

Glasanje na referndumu o nezavisnosti Katalonije od Španije obeležili su sporadični neredi s obzirom na to da policija nastoji da spreči glasanje.

U regionalnoj prestonici Barseloni svedoci su naveli da je policija ispalila gumene metke na demonstrante koji podržavaju referendum, objavio je britanski BBC.

Trideset osam osoba je povređeno, najveći broj njih lakše, saopštili su iz Katalonske medicinske službe.

Carles Puigdemont, katalonski lider, osudio je, kako se izrazio, neopravdano nasilje, španske države.

Portparol katalonske Vlade Jordi Turul izjavio je da je u Kataloniji otvoreno 73 odsto od oko 6.000 glasačkih mesta uprkos policijskim pokušajima da spreče održavanje referenduma i tehničkim problemima na biralištima.

U gradu Đironi policija u opremi za razbijanje demonstracija provalila je u unutrašnjost biračkog mesta gde je šef regionalne Vlade. Na televizijskim snimcima vide se policijske snage koje su razbile staklo na ulaznim vratima i nasilno sprečavaju građane u pokušaju da glasaju. Rojters međutim javlja da je Puigdemont ipak uspeo da zaokruži glasački listić.

Španske vlasti nastoje da zabrane glasanje koje je Ustavni sud proglasio protivustavnim. Kako bi sprečili građane u glasanju policija je zaplenjivala glasačke listiće.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije saopštilo je da je počelo da oduzima glasačke listiće i kutije pošto su otvorena biračka mesta.

Policija u opremi za razbijanje demonstracija sprečila je građane u više delova Barselone da uđu na biračka mesta.

Inače, referendumski listić sadrži samo jedno pitanje: “Da li želite da Katalonija postane nezavisna država u vidu republike?“ Ponuđena su dva odgovora: „Da“ ili „Ne“.

Španski Ustavni sud proglasio je glasanje protivzakonitim, a hiljade policajaca poslate su u Kataloniju.

Prethodno su desetine policijskih vozila napustile su regionalnu prestonicu Barselonu kako bi snage reda sprovele odluku o zabrani španskih vlasti.

Još tokom noći hiljade građana koji se zalažu za nezavisnost Katalonije preplavili su škole koje su određene za biračka mesta na referendumu. S druge strane iz policije poručuju da će svi oni biti isterani.

Organizatori glasanja zatražili su od građana da se rano ujutru pojave na improvizovanim biralištima kako bi ih „odbranili“ a glasanje je počelo u devet sati. Na građane je apelovano da se mirno odupru bilo kakvoj policijskoj akciji.

“Ustao sam rano jer sam potreban svojoj državi“ poručio je šezdeset petogodišnjak Eulalia Espinal I Tarro, koga su novinari zatekli ispred jedne škole u Barseloni.

“Ne znamo šta će se dogoditi”, zaključio je on.

Oriol Junqueras, katalonski regionalni potpredsednik, poručio je preko lokalnih medija da će nedelja biti važan dan za demokratiju.

Veče uoči referenduma hiljade demonstranata, protivnika katalonskih težnji za nezaivsošću, okupile su se širom Španije. Skup je bio organizovan i u katalonskoj prestonici Barseloni.

Mahali su zastavicama Španije uzvikujući poklič: Katalonija je Španija“.

RSE

tačno.net
Autor 1.10.2017. u 12:55