Katar odbacuje posredništvo u rješavanju krize

tačno.net
Autor 5.7.2017. u 09:45

Katar odbacuje posredništvo u rješavanju krize

Foto: Anadolija

Šef katarske diplomatije šeik Mohammad bin Abdul Rahman Al Thani je, nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Njemačke Sigmarom Gabrielom u Dohi, izjavio da njegova zemlja odbacuje “tutorstvo”, napominjući da se kriza može riješiti samo pregovorima i dijalogom.

“U okviru zaštite suvereniteta zemlje i međunarodnog prava, odgovorili smo na zahtjeve zemalja koje su uvele embargo protiv nas”, rekao je Al Thani na konferenciji za medije nakon održanog sastanka.

Zaljevske zemlje su vlastima Katara dostavile listu od 13 zahtjeva, među kojima je i zatvaranje medijske mreže Al Jazeera. Rok za ispunjenje zahtjeva istekao je 2. jula, a na zahtjev Kuvajta prosaudijski blok je pristao da produži rok za dodatnih 48 sati. Ispunjenje zahtjeva Kataru je nametnuto kao uvjet za deblokadu, a u suprotnom mu se prijeti novim sankcijama.

“Zahtjevi su nerealni i neprovodivi”, ponovio je svoj stav Al Thani, dodajući da pomenuti zahtjevi krše suverenitet jedne zemlje i predstavljaju miješanje u njena unutrašnja pitanja.

“Katar neće prihvatiti tutorstvo nijedne zemlje. Spremni smo razgovarati o svim pritužbama ovih zemalja ukoliko bude postojala mogućnost za dijalogom na osnovama jednakosti među državama, a ne na osnovama prijetnji. Nema rješenja za bilo kakvu krizu, osim za pregovaračkim stolom”, rekao je šef katarske diplomatije.

Ministar Gabriel je izjavio da Njemačka podržava napore Kuvajta i SAD-a u cilju postizanja rješenja za krizu u Zaljevu, dodajući da i njegova zemlja čini napore kako bi bilo pronađeno određeno rješenje.

Podsjećamo, kriza u Zaljevu eskalirala je 5. juna kada su vlasti Saudijske Arabije, Bahreina, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jemena prekinule diplomatske odnose i blokirale granice Katara. Katar se tereti za podršku terorizmu, što zvanična Doha negira i ocjenjuje neutemeljenim optužbama.

N1

tačno.net
Autor 5.7.2017. u 09:45