Katar: Zahtjevi Saudijske Arabije su neprihvatljivi

tačno.net
Autor 28.6.2017. u 08:45

Katar: Zahtjevi Saudijske Arabije su neprihvatljivi

Katar je odbacio listu zahtjeva četiri arapske države koje su prekinule veze sa njim, kazavši kako je ona neprihvartljiva, te kako se Doha slaže sa Sjedinjenim Američkim Državama kako treba tražiti „racionalnu“ soluciju velike Zaljevske krize.

Ovo je istakao u utorak šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, katarski ministar vanjskih poslova, nakon sastanka sa američkim kolegom Rexom Tillersonom u Washingtonu.

Ranije je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir istakao kako neće biti pregovora o zahtjevima njegove države koja zahtjeva da Katar prestane podržavati „terorizam“, što je optužba koju Doha negira.

„Ono što su predstavile države koje vrše blokadu su samo tvrdnje bez pruženih dokaza i to nisu zahtjevi. Pregovori traže stvarnu volju druge strane i dokaze o njenim tvrdnjama. Zahtjevi moraju biti realistični i provodivi. Sve ostalo odbacujemo. Slažemo se sa Washingtonom kako zahtjevi trebaju biti racionalni“, naveo je Al Thani.

Washington, koji poziva na diplomatsko rješenje krize, traži da lista zahtjeva bude „razumna i provodiva“.

Novinar Al Jazeere James Bays iz Washingtona javlja kako stav Katara podržava američki State Department.

Heather Nauert, glasnogovornica State Departmenta, kazala je kako „neki od zahtjeva za Katar mogu biti veoma teški za provođenje“.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su diplomatske veze sa Katarom i nametnuli sankcije ovoj državi 5. juna, optuživši je da podržava „terorizam“.

Četiri države nisu pružile nikakve dokaze za svoju tvrdnju, a Katar negira optužbe.

Nakon dvije sedmice blokade, četiri države su objavile listu sa 13 zahtjeva kako bi se okončala blokada, te dale Kataru desetodnevni rok.

Među zahtjevima je traženje da se zatvori Al Jazeera, kao i turska vojna baza, te da se umanje odnosi sa Iranom.

agencije

tačno.net
Autor 28.6.2017. u 08:45