Kataru dato još 48 sati da prihvati zahtjeve zemalja Zaljeva

tačno.net
Autor 3.7.2017. u 10:02

Kataru dato još 48 sati da prihvati zahtjeve zemalja Zaljeva

Saudijska Arabija i tri druge arapske zemlje Zaljeva produžile su Kataru rok za 48 sati da prihvati listu zahtjeva kako bi mu ukinuli sankcije.

Inicijalni rok je istekao u nedjelju, a grupa je navela 13 zahtjeva, među kojima je gašenje mreže Al Jazeere. Katar je kazao kako će sastaviti službeni odgovor koji će dostaviti putem Kuvajta.

I dalje negira optužbe susjeda da finansira ekstremiste. Ministar vanjskih poslova Katara Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani danas putuje u Kuvajt kako bi odnio pismo koje je poslao emir Katara emiru Kuvajta koji je glavni medijator u zaljevskoj krizi.

Al-Thani je kazao kako je država odbacila zahtjeve, ali da je spremna nastaviti dijalog pod ispravnim uvjetima.

Katar je pod diplomatskim i ekonomskim sankcijama već sedmicama, a nametnule su mu ih Saudijska Arabija i njeni saveznici Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein. Optužili su Katar da finansira Muslimansku braću i slične ekstremiste.

U zahtjevima se traži da Katar prekine sve odnose s Muslimanskim bratstvom, da ne naturalizira građane četiri zemlje, da preda pojedince koje traže ove četiri zemlje za terorizam, da prekine finansirati ekstremiste itd.

klix.ba

tačno.net
Autor 3.7.2017. u 10:02