Kaznene carine protiv Kine
Trumpov opasni trgovinski poker

Marc Pitzke
Autor 5.4.2018. u 09:23

Kaznene carine protiv Kine <br data-src=Trumpov opasni trgovinski poker" />

Foto: Bloomberg via Getty Images

Uredio: Ešref Zaimbegović

Američki predsjednik Donald Trump priziva uništavajući trgovinski rat sa Kinom. Nove kaznene carine su zasada samo prijetnja – međutim ona već sada ima teške posljedice.

Lista ima 45 sitno odštampanih stranica. Pod rednim brojem USTR-2018-0005 ona obuhvata više od 1300 proizvoda iz skoro svih branši – od antibiotika preko ručnih granata, bojlera i rentgenskih dijelova do propelera za avione i „sastavnih dijelova atomskih reaktora“.

Ova lista, kojim američka vlada najavljuje drakonske carine na „nefer“ uvoz iz Kine, priziva uništavajući trgovinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije. Međutim i ovdje važi, ono što važi za mnoge dramatične izjave Donalda Trumpa: tako daleko to još nije otišlo.

Drugačije nego carine na čelik i aluminijum koje je dekretom, pred kamerama, uveo u martu, on je ove nove mjere ovoga puta delegirao na ured svoga trgovinskog opunomoćenika. A tamo mora proći formalnu proceduru. Ona se završava za 60 dana – ukoliko se prije ne nađe bolje rješenje.

Jedna vrsta Trumpovog tweeta na treću

Momentalno se radi o prijetnjama – jedna vrsta Trumpovog tweeta na treću. Što opet ne znači da i samo to nema teške posljedice: američke berze se već danima kreću kao na vrtešci.

Razmjena udaraca je dovoljna ne samo da uznemiri ulagače na berzi. Poslije prve runde u martu, pri kojoj su SAD i Kina opteretile prvim milijardskim carinama, Peking za manje od 24 sata nakon objavljivanja američke liste vraća udarac – planiranim carinama na više od 100 kategorija uvoza iz Amerike, među ostalim na automobile i avione.

Ne protestuje samo Kina protiv Trumpovih carina. One doduše pogađaju samo djelić bilateralne trgovine koja iznosi skoro 650 milijardi dolara godišnje. Međutim stručnjaci se pribojavaju da teške salve mogu pogoditi i za sada nedotaknute američke branše i torpedirati strategijske odnose između dviju država.

Do tada međutim ostaje još nešto vremena. Biro američkog opunomoćenika za trgovinu Roberta Lighthizera, političkog veterana iz Vašingtona, je uvođenje novih carina za Kinu povezao na uobičajenu birokratiju – vjerovatno i zbog toga što su suviše brizantne da bi se prepustilo Trumpu da ih sam rješava.

Do 11. maja mogu koncerni i udruženja dati pismeni stav oko najavljenih carina. 15. maja bi Lighthizer o tome održao javno saslušanje u Vašingtonu a potom se mogu dati i pismene primjedbe. Odluka bi se trebala donijeti tek 22. maja. To daje dosta vremena za razgovore.

Pobuna američkog gospodarstva

Već sada se pobunilo američko gospodarstvo. Doduše firme se već dugo žale na kinesku nekorektnu trgovačku praksu. Međutim samo malo njih smatra da su kaznene carine rješenje – nasuprot: one bi mogle razoriti njihove centralne lance opskrbe i time globalnu konkurentnost.

Desetine američkih trgovinskih udruženja smatraju carine „posebno štetnim“ i zamolili su Trumpa da od toga odustane. To da proizvodi za potrošnju kao odjeća i igračke nisu obuhvaćeni carinama ne umanjuje kritiku.

Trgovinska komora koja je  inače povjerljivi podržavalac Trumpa, odbija carine za Kinu: konflikt se ne može riješiti putem „poreza na proizvode koje američki potrošači dnevno koriste“. Slično je i sa gospodarskim udruženjem Business Roundtable: Ove mjere nanijeće „teške štete američkom gospodarstvu“.

Protivljenje dolazi i od industrijskih giganta kao što je General Electric i IBM, banaka sa Wall-Streeta i vazduhoplovne industrije, koji očekuju povećanje cijena i pribojavaju se da će cijele američke branše biti izolirane od svjetskog tržišta. Information Technology Industry Council koji zastupa firme iz silikonske doline kao Apple, Google, Microsoft i Facebook, govori također o porezu na teret građana.

Farmeri, koji su pogođeni carinama koje je Kina uvela u martu na svinjsko meso također se boje. Među kritičarima Trumpa nalaze i neke njegove dosadašnje pristalice, naprimjer republikanska senatorka Joni Ernst iz Ajove – a svi znaju da i sljedeća predsjednička predizborna kampanja počinje u zemljoradničkoj državi na srednjem zapadu.

spiegel.de

Marc Pitzke
Autor 5.4.2018. u 09:23