Kenijske snage bezbednosti preuzele kontrolu nad tržnim centrom

tačno.net
Autor 24.9.2013. u 07:24

Kenijske snage bezbednosti preuzele kontrolu nad tržnim centrom

AFP

Kenijske snage bezbednosti saopštile su da su preuzele kontrolu nad svim spratovima tržnog centra u Najrobiju koji su u subotu napali militanti El-Šabab grupe.
Međutim, u utorak ujutro su se iz tržnog centra čule eksplozije i pucnjava, zbog čega se spekuliše da je operacija blizu kraja.

Agencija AP navodi da je akcija spasavanja talaca u toku, kao i da se veruje da u tržnom centru Vestgejt ima još jedan ili dvojica terorista. Neimenovani izvor je rekao da su preostali napadači locirani i izolovani oko jednog kazina na jednom od spratova kompleksa. Sporadična pucnjava i udari mogu da se čuju iz unutrašnjosti tržnog centra, rekli su očevici.

Bezbednosni izvori su potvrdili da je veći broj talaca spasen i evakuisan u vojnu bolnicu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kenije navelo je u utorak ujutro da veruje da su oslobođeni svi taoci. Prema predstavniku vlade Manou Esipisu, specijalne snage u kompleksu pretražuju jednu po jednu prostoriju. “Smatramo da su svi taoci evakuisani, ali ne želimo ništa da rizikujemo”, rekao je on.

Vojska je saopštila da je u ponedeljak u žestokim borbama ranjeno troje njenih pripadnika. Specijalne jedinice ubile su tog dana najmanje trojicu napadača a nekoliko ranili.

Najmanje 62 ljudi je ubijeno, a 170 povređeno od zauzimanja tržnog centra u subotu.

Izvori kenijskih bezbednosnih snaga i zapadni obaveštajci rekli su da su u akciji protiv napadača učestvovale i izraelske snage, zajedno s britanskim i američkim agentima.
Kenijska policija saopštila je u ponedeljak da je privela najmanje desetoro ljudi, osumnjičenih za učestvovanje u terorističkom napadu u tržnom centru, kao i da su “do sada ubijena trojica terorista”, dok je “njih nekoliko ranjeno”.

U međuvremenu kenijska ministarka spoljnih poslova je rekao da su dvoje ili troje Amerikanaca i Britanaca među napadačima.

U intervjuu američkoj TV emisiji PBS Newshour, Amina Mohamed je rekla da Amerikanci imaju 18 ili 19 godina i da su poreklom Somalijci ili Arapi, a da žive u Minesoti i drugim mestima. Za Britanku je rekla da je u ovakvim poduhvatima “učestvovala već mnogo puta”..

Nove informacije su u kontradikciji sa onima koje je izneo ministar unutrašnjih poslova kada je rekao da su napadači samo muškarci, od kojih su neki obučeni kao žene.
Somalijski pobunjenički pokret El Šabab, koji je povezan sa Al Kaidom, preuzeo je odgovornost za napad u tržnom centru “Vestgejt”, navodeći da je masakr “direktna odmazda za kenijsku vojnu intervenciju u Somaliji, gde se vojnici Afričke unije bore protiv islamista”.

Američki predsednik Barak Obama nazvao je napad u tržnom centru u kenijskoj prestonici Najrobiju “strašnim nasiljem” i rekao da će Sjedinjene Američke Države pružiti Keniji svu potrebnu pomoć. “Mi smo uz vas (Keniju) protiv strašnog nasilja koje se dogodilo”, rekao je Obama tokom sastanka s predsednikom Nigerije Džonatanom Gudlakom u Njujorku.

Obama je dodao da napad u Najrobiju pokazuje da međunarodna zajednica treba da se suprotstavi “besmislenom nasilju” koje, kako je rekao, čine grupe kao što je El Šabab, organizacija somalijskih islamista koja je preuzela odgovornost za napad.

Slobodna Evropa

tačno.net
Autor 24.9.2013. u 07:24