Kerry će ponuditi okvirni sporazum Izraelu i Palestini

tačno.net
Autor 31.12.2013. u 09:34

Državni sekretar SAD-a John Kerry predstavit će okvir finalnog sporazuma između Izraela i Palestine tokom svoje posjete regionu u januaru 2014. godine.

Glasnogovornica zamjenika Državnog ureda Marie Harf odgovorila je na nekoliko pitanja tokom dnevne konferencije za novinare vezanih za Kerryevo putovanje u Jerusalem i Ramalu, koje počinje u srijedu ove sedmice.

Počevši od toga da će Kerry održati sastanke sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i plaestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, Harf je rekla da će, također, i prezentovati okvir njihovog mirovnog sporazuma.

“Tokom ovog putovanja, sekretar će sa obojicom lidera razgovarati o predloženom okviru za pregovore. Kako smo ranije rekli, ovaj okvir će poslužiti kao smjernica za trenutni status pregovora i adresirat će sva bitna pitanja”, rekla je Harf.

Ističući da će okvirni prijedlog sporazuma biti korak u naporima da se postigne trajni dogovor, rekla je da nije sigurno da li će se tokom predstojećeg putovanja postići bilo kakav dogovor između strana.

Granice Izraela i Palestine, budućnost palestinskih izbjeglica, sigurnosni aranžmani kao i zahtjevi grada Jerusalema su neka od ključnih pitanja za pregovore.

Direktni mirovni pregovori između Izraela i Palestine desili su se u Vašingtonu u julu ove godine nakon tri godine pauze. SAD pokušava posredovati u pregovorima u rješenju za obje države.

tačno.net
Autor 31.12.2013. u 09:34