Khashoggijeva djeca na poklon dobila novac i luksuzne kuće od porodice Al Saud

tačno.net
Autor 2.4.2019. u 10:17

Khashoggijeva djeca na poklon dobila novac i luksuzne kuće od porodice Al Saud

Foto: AP

Khashoggija, koji je bio otvoreni kritičar saudijske vlade, u oktobru 2018. godine raskomadao je tim saudijskih operativaca u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu. Ubistvo je izazvalo globalni protest aktivista za ljudska prava, a ono je također navelo politički establišment nekih zemalja i biznismene da se distanciraju od navedene države.

Saudijska Arabija je priznala ubistvo i saopćila da je otpustila pet visokih državnih zvaničnika i da je uhapsila 18 Saudijaca u sklopu početne istrage o ubistvu. Ipak, suđenja protiv preostalih 11 osumnjičenih su obavijena velom tajne, a imena optuženih i optužbe protiv njih nisu javno objavljeni.

Međutim, izvori bliski porodici nedavno su za Washington Post kazali da su Khashoggijeva dva sina i dvije kćerke dobili luksuzne nekretnine u vrijednosti od milion dolara u Saudijskoj Arabiji, a također navode da dobijaju i mjesečna primanja od porodice Al Saud.

Saudijski zvaničnici su rekli za Washington Post da su ovi “aranžmani” dio napora saudijskog državnog vrha da postigne dugoročni sporazum s porodicom Khashoggi kada je riječ o Jamalovom ubistvu.

Tokom šest mjeseci od smrti njihovog oca djeca Jamala Khashoggija su se malo pojavljivala u javnosti i nisu komentarisala navodno učešće princa Mohammeda bin Salmana u zavjeri ubistva, prenosi Business Insider.

klix.ba

tačno.net
Autor 2.4.2019. u 10:17