Kijev i dalje liči na ratnu zonu, opozicija najavila ofanzivnije djelovanje

tačno.net
Autor 23.1.2014. u 08:02

Kijev i dalje liči na ratnu zonu, opozicija najavila ofanzivnije djelovanje

Intenzivni val protesta u Kijevu u kojima su se sukobili policija i demonstranti ulazi u peti dan. Do sada je u tom gradu poginulo pet osoba, navodi se u nekim izvještajima, dok drugi opet tvrde da ih je poginulo dvoje.

 Opozicioni lideri su zaprijetili da će krenuti ofanzivnije ako predsjednik Viktor Janukovič ne napravi bilo kakav pomak nakon razgovora koji su s njim imali u srijedu. U međuvremenu tokom noći i jutros rano ekstremnija grupa demonstranata je u centru Kijeva izazivala nerede i pravila štetu na automobilima i objektima.

“Ukoliko sutra predsjednik ne reagira, onda ćemo krenuti ofanzivnije”, kazao je sinoć kasno Vitalij Kličko, jedan od lidera opozicije, obraćajući se pred nekoliko hiljada ljudi koji su stajali na Trgu nezavisnosti u Kijevu.

Nakon jučerašnjeg sastanka opozicionih lidera i predsjednika Ukrajine Janukoviča nije bilo nikakvih pomaka, a Janukovič se nije odredio spram zahtjeva demonstranata koji uključuju da se ponište zakoni koji zabranjuju demonstracije, da vlada podnese ostavku i da se raspišu prijevremeni izbori.

Janukovič je opoziciji ponudio da razgovore nastave sutra, odnosno danas, rekao je opozicioni lider stranke Domovina Arseniy Yatsenyuk.

Međutim, opozicija i dalje traži od demonstranata da ne napuštaju Trg nezavisnosti (Maidan) u centru Kijeva, da se brane te da budu spremni na ofanzivniju akciju kako policije tako i na onu koju će sami poduzeti.

Policija i dalje saopćava kako se suočava sa radikalnim protuvladinim demonstrantima, dok je nekoliko stotina demonstranata i dalje u ulici Grushevskogo odakle ih je policija jučer pokušala rastjerati vodenim topovima. U blizini ove ulice se nalazi ukrajinski parlament i neke vladine institucije.

Tokom noći policija je držala svoje položaje pokušavajući vodenim topovima ugasiti vatru koja je buktala na Trgu, a u kojoj su gorjeli automobili, smeće i drugi predmeti.

Nakon četiri dana protesta centar Kijeva i dalje izgleda kao ratna zona sa požarima koji bukte tu i tamo, sa crnim dimom koji se nadvija nad gradom, smećem i krhotinama razbacanim svuda okolo, piše RT.

Bivši ukrajinski predsjednik Leonid Kravchuk izjavio je kako je zahvalan policiji na njihovom strpljenju koje su pokazali u borbi sa demonstrantima jučer u ulici Grushevskogo. On je dodao za magazin Forbes kako su demonstranti na snage sigurnosti bacali kamenje i druge predmete tako ih povrjeđujući te da je ponosan na njih, jer nema puno zemalja koje imaju takvu vojsku koja će to sve trpjeti.

Snimci sa ulica glavnog grada pokazuju stotine policajaca koji su koristili suzavce, gumene metke i granate za omamljivanje protiv demonstranata. U nekoliko slučajeva policija je otimala iz gomile pojedince među demonstrantima i brutalno ih premlaćivala. To su također radili i demonstranti policajcima.

Na brutalne napade policije brutalno su odgovorili i demonstranti koji su bacali Molotovljeve koktele i ostale predmete na policiju, uključujući kamenje i olupine vozila.

U sukobima policije i demonstranata do sada je povrijeđeno blizu 200 policajaca. Među njima ima onih koji su zadobili teže povrede. Također, povrijeđeno je i nekoliko stotina demonstranata.

Navodno je jučer Jurij Verbicki, istaknuti aktivist “Maidan” pokreta, pronađen mrtav u šumi, a porodica ga je jučer identificirala u mrtvačnici.

Do sada je uhapšeno ukupno 26 demonstranata koji se sumnjiče za izazivanje nereda. Tokom protekle noći i tokom srijede uhapšeno ih je 13, a petero njih su stavljeni u kućni pritvor.

Na videu koji je u tekstu možete gledati kakva je trenutna situacija u Kijevu.

klix.ba

tačno.net
Autor 23.1.2014. u 08:02

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija