Kijev i SAD traže kontrolu ruskog humanitarnog konvoja na granici s Ukrajinom

tačno.net
Autor 13.8.2014. u 09:30

Kijev i SAD traže kontrolu ruskog humanitarnog konvoja na granici s Ukrajinom

SJEDINJENE DRŽAVE podržale su u utorak zahtjev Kijeva da kamioni ruskog humanitarnog konvoja na putu prema Ukrajini budu pregledani na granici.

SAD i europski saveznici izrazili su zabrinutost zbog tog konvoja od 262 ruskih kamiona koji je na putu prema Ukrajini. Kremlj tvrdi da kamioni prevoze samo humanitarnu pomoć stanovništvu zahvaćenom sukobima na istoku Ukrajine.

Nakon konzultacija s Kijevom, SAD je izrazio spremnost da odobri puštanje konvoja pod uvjetom da bude pregledan na granici i da distribucija pomoći bude povjerena Crvenom križu.

“Rusija nema pravo ući u Ukrajini bez dozvole Kijeva, bilo pod izlikom humanitarnog konvoja ili nekog drugog”, rekla je pomoćnica glasnogovornika State Departmenta Marie Harf.

Ukrajinske vlasti po njezinim riječima “imaju plan u koji vjeruju. I mi ga podržavamo. A sada je potez na Rusima”, dodala je.

Ruski konvoj očekuje se na granici s Ukrajinom u srijedu. Kamioni prevoze više od 1800 tona hrane, lijekova i generatora, po ruskom ministarstvu vanjskih poslova.

U Ukrajini je po UN-u poginulo više od 1300 ljudi, a 285.000 je moralo pobjeći iz svojih domova.

Ruski konvoj trebao bi danas doći do Ukrajine

Konvoj s ruskom pomoći mogao bi već danas doći do istočne Ukrajine, ali zasad nije jasno na koji način bi teret trebao doprijeti do stanovnika toga područja.

Ukrajinska vlada kazala je da se boji da bi Rusija u konvoju mogla voziti oružje za separatiste, pod krinkom 2.000 tona hrane i lijekova za civile u pobunjeničkim područjima.

Kijev je zatražio da se kamioni pretovare na granici, te da se roba premjesti u vozila Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC).

Ta je organizacija kazala da će se uključiti u podjelu pomoći ako se budu poštivali principi neutralnosti i nepristranosti, a to znači da dobije jamstva o sigurnom prolazu, te da putuje bez naoružane pratnje.

Kamioni su namijenjeni regiji Luhanska, gdje su stotine tisuća civila bez struje i vode. Lokalne vlasti upozorile su još početkom kolovoza da je Luhansk, utvrda separatista na istoku Ukrajine, na rubu humanitarne katastrofe, lišen vode, struje i opskrbe prehrambenim proizvodima. Prekinuti su struja, voda, telefonske i internetske veze. Zalihe goriva iscrpljene su, uključivo i za sigurnosne službe. Što se tiče hrane, većina dućana je zatvorena, a u prekidu je i opskrba hranom i pitkom vodom.

Rusija je u utorak poslala 280 kamiona s humanitarnom pomoći namijenjenom civilima u istočnoj Ukrajini.

Ruski humanitarni konvoj izazvao je kontroverze jer Zapad i Ukrajina strahuju od toga da bi Rusi konvoj mogli upotrijebiti kao izgovor za vojnu intervenciju u Ukrajini.

 

index.hr

tačno.net
Autor 13.8.2014. u 09:30