Kijev i separatisti dogovorili prekid vatre

tačno.net
Autor 20.9.2014. u 10:23

Kijev i separatisti dogovorili prekid vatre

Predstavnici Kijeva i separatisti s istoka Ukrajine potpisali su u subotu u Minsku u okviru mirovnih pregovora memorandum kojim se uvodi prekid vatre i osnivanje razvojačene zone od 30 km.

Po završetku sedam sati pregovora, bivši ukrajinski predsjednik Leonid Kučma, predstavnik Kijeva za stolom za kojim se raspravlja od petka, najavio je potpisivanje memoranduma u devet točaka kojim se predviđa prekid vatre i povlačenje za 15 km teškog topništva s obje strane od “linije kontakta”.

“Bit će to prilika da se uspostavi zona prekida vatre od najmanje 30 kilometara širine”, dodao je Kučma koji se sastao radi novih pregovora već u petak popodne u glavnom gradu Bjelorusije s veleposlanikom Rusije u Ukrajini Mihailom Zurabovim, predstavnicom OESS-a Heidi Tagliavini i separatističkim čelnicima.

Zaraćene strane složile su se da ne koriste teško oružje u nastanjenim zonama i zabrane borbenim zrakoplovima i bespilotnim letjelicama prelijetanje zone sigurnosti koja će biti pod nadzorom OESS-a, objasnio je Leonid Kučma.

Memorandumom se predviđa također da “sve oružane skupine, vojna oprema, borci i plaćenici” neće prodirati u tu zonu.

“Trebalo bi osnovati zonu potpune sigurnosti”, kazao je Igor Plotnicki, predstavnik separatista “Narodne republike Luhansk”, dodajući da se o statusu područja Luhansk i Doneck, pod nadzorom separatista, još nije raspravljalo. 

index.hr

tačno.net
Autor 20.9.2014. u 10:23