Kijev mobilizira nacionalnu gardu od 60,000 ljudi: “Moramo biti spremni na opću rusku invaziju svakog trenutka”

tačno.net
Autor 14.3.2014. u 14:17

Kijev mobilizira nacionalnu gardu od 60,000 ljudi: “Moramo biti spremni na opću rusku invaziju svakog trenutka”

Privremeni predsjednik izabran od strane vlasti u Kijevu, Aleksandar Turčinov, rekao je kako zemlja “mora biti spremna na opću rusku intervenciju u svakom trenutku” te se zbog toga hitno osniva nacionalna garda koja bi, prema riječima dužnosnika u Kijevu, trebala imati 60,000 ljudi.

Turčinov ističe kako je Moskva “spremna ići znatno dalje od aneksije Krima”, sugerirajući kako će Rusija krenuti vojno i na kopneni dio Ukrajine – tako nešto od strane Moskve nikada nije predloženo.

“Ujedinjena međunarodna zajednica još uvijek može zaustaviti ovu agresiju”, tvrdi Turčinov. Kada bi se pažnja obraćala samo njegovim riječima, izgledalo bi kao da je Moskva spremna jurišati tenkovima na Kijev, no to je ipak daleko od stvarnosti.

Doista, Rusija povećava vojnu prisutnost na ukrajinskim granicama i održavaju se nove vojne vježbe, no tom logikom bi se moglo reći i da SAD – koji održava vježbe u Poljskoj, Litvi i Crnom moru, također planira vojno intervenirati. Takve mogućnosti za sada nisu realne, no svako “zazivanje” istih u ovim napetim trenucima nije nimalo dobro.

Tijekom jučerašnjeg dana Kijev je optužio ruske snage na Krimu da su otvorile vatru na njihov izviđački zrakoplov. Nadalje, tvrde kako je ovo već drugi takav incident u zadnjih 5 dana. “Vatra je otvorena iz ruske vojne postaje u blizini Armjanska”, ističe se u izjavi. Dodatni detalji nisu poznati, kao ni to da li je zrakoplov u navodnom napadu oštećen.

U isto vrijeme američka ambasadorica pri UN-u, Samantha Power, ističe kako su nove ruske vojne vježbe “povezane s ruskom vojnom intervencijom” te kako se na granicama Ukrajine trenutačno nalazi “najmanje 10,000 dodatnih ruskih vojnika”.

advance.hr

tačno.net
Autor 14.3.2014. u 14:17