Kijev počeo selektivnu operaciju protiv separatista na istoku

tačno.net
Autor 15.4.2014. u 13:07

Kijev počeo selektivnu operaciju protiv separatista na istoku

AP

Predsjednik Vrhovne rade Ukrajine i vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Oleksandr Turchynov saopštio je u utorak ujutro da je u ponedjeljak u ponoć u regiji Donjecka započela protivteroristička operacija.

“Ali, to će se dogoditi u fazama, odgovorno i pametno. S vrha tih aktivnosti, još jednom ističem, je zaštita građana Ukrajina, zaustavljanje terorizma, zaustavljanje kriminala, zaustavljanje pokušaja podjele naše zemlje”, naveo je Turchynov govoreći u parlamentu Ukrajine.

Prvi bataljon Zbora narodne garde, formirane od dobrovoljaca Maidana, otišao je na front, saopštio je u utorak sekretar Vijeća nacionalne sigurnosti i odbrane Ukrajine Andrij Parubiy.

Proruski aktivisti i naoružani muškarci kontrolišu vladine zgrade u najmanje 10 gradova i naselja na istoku Ukrajine.

Oleksandr Turchynov je ranije apelovao na UN da pošalju mirovne trupe kako bi pomogle ukrajinskim vlastima u operaciji “čišćenja terorista” iz okupiranih dijelova na istoku Ukrajine.

Američki predsjednik Barack Obama u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom izrazio je veliku zabrinutost zbog ruske podrške separatistima u Ukrajini, objavila je Bijela kuća.

Obama je apelovao na Putina da iskoristi svoj uticaj i ubijedi naoružane proruske grupe da napuste okupirane zgrade vlade na istoku Ukrajine.

Kremlj je ranije objavio kako je Putin u razgovoru sa Obamom ponovio da Rusija nije umiješana u nemire u istočnoj Ukrajini.

Prema saopštenju Kremlja, Putin je odbio optužbe da su ruski agenti uključeni u proteste i ove tvrdnje nazvao “nagađanjima zasnovanim na nepouzdanim informacijama”.

Prije nego je Turchynov objavio početak operacija na istoku Ukrajine, ruski šef diplomatije Sergei Lavrov u utorak je pozdravio “nagovještaje da su vlasti Ukrajine spremne za dijalog” sa separatistima na istoku zemlje, ocijenivši to kao “korak u pravom smjeru”, prenijela je agencija Interfax.

Tokom posjete Pekingu, Lavrov je rekao kako je “očigledna spremnost Kijeva da pregovorima riješi probleme koji se odnose na legalne zahtjeve stanovnika jugoistočnih regiona Ukrajine sigurno korak u pravom smjeru.

U Kijevu su u ponedjeljak uveče napadnuta dvojica proruskih političara. Oleg Carev, kandidat Partije regije na predstojećim predsjedničkim izborima je napadnut nakon što je napustio TV studio nešto iza ponoći. On tvrdi da je brutalno pretučen, a aktivisti navode da su na njega bacali jaja i vrijeđali ga.

“Nisam tražio dolazak ruskih snaga. Protiv sam bilo čije intervencije u Ukrajini. Problem moramo riješiti sami. Ne naučimo li živjeti zajedno, čuti jedni druge, Ukrajina neće ništa postići”, poručio je Carev.

Mihajlo Dobkin, još jedan potencijalni predsjednički  kandidat, je napadnut zelenim sprejem, a po njemu je bacano brašno.

Moskva optužuje vlasti u Kijevu da provociraju radikalizam i da to jasno pokazuje da predsjednički izbori neće biti fer i demokratski.

Kao i vlasti u Kijevu, Zapad smatra da je Moskva organizovala separatiste u Ukrajini, te da možda uključuju i neke ruske snage, u namjeri da ponove scenario sa Krima, koji je Moskva okupirala i anektirala prošlog mjeseca.

SAD i EU u međuvremenu su preuzeli neke inicijalne korake u pomoći novoj ukrajinskoj vladi.Vašington je dao milijardu dolara kredita Ukrajini, dok je EU u ponedjeljak odobrila Kijevu skoro milijardu eura.

Ministri vanjskih poslova EU složili su se takođe da prošire listu ruskih zvaničnika kojim se zamrzava imovina i stavlja zabrana na vize za zemlje EU

RSE

tačno.net
Autor 15.4.2014. u 13:07