Kijev uverava da će potpisati sporazum sa EU

tačno.net
Autor 13.12.2013. u 08:38

Kijev uverava da će potpisati sporazum sa EU

Piše: Ognjen Zorić, RSE

Prvi zamenik ukrajinskog premijera Serhij Arbuzov, izjavio je da će Kijev “uskoro potpisati” sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom, ali je odbio da navede tačan datum potpisivanja ili rok do kojeg će on biti potpisan.

„Uveravam narod Ukrajine – pregovori će biti nastavljeni. Ukrajina će uskoro doći do istorijskog trenutka u kome će potpisati Sporazum o pridruživanju, uzimajući pritom u obzir strateške, nacionalne interese“.

Proevropski demonstranti su u međuvremenu ojačali svoje pozicije u centru Kijeva ponovo postavivši barikade koje je policija nedavno uklonila.

Arbuzov je, nakon sastanka sa komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom u Briselu, rekao da su tom prilikom razgovarali o “putu koji će dovesti do primene” sporazuma, od čijeg je potpisivanja predsednik Ukrajine Viktor Janukovič 21. novembra odustao i nakon čega su u Kijevu pokrenute masovne demonstracije.

Serhij Arbuzov
Serhij Arbuzov

Komesar File je, nakon celodnevnih pregovora u četvrtak sa najvišim ukrajinskim zvaničnicima u Briselu, rekao da se EU “jasno obavezala da se u finansijskoj pomoći uskladi sa nivoom ambicija njenih ukrajinskih partnera”.

„Nismo razgovarali o konkretnim iznosima. Prvo je potrebno da razgovaramo o interesima ukrajinske strane, kao i o njihovim obavezama i tome u kom će vremenskom okviru primeniti Sporazum o asocijaciji. Tada možemo da govorimo i o povezivanju naše pomoći tom procesu“, rekao je File.

I visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Ketrin Ešton, izjavila je ranije u četvrtak da predsednik Ukrajine Viktor Janukovič “namerava da sa EU potpiše dalekosežni sporazum o trgovini i saradnji“, koji je prošlog meseca odbio.

U međuvremenu, Ukrajina je obećala SAD da neće primeniti oružanu silu protiv demonstranata. Ipak, opozicija nema mnogo poverenja u takva obećanja zvaničnika. Jedan od lidera opozicije, Arsenij Jatsenjuk je u četvrtak uveče, tokom demonstracija na Trgu Nezavisnosti u centru Kijeva, okupljenima poručio:

„Čini se da je ovo šala koja nikako ne prestaje. Vlada Ukrajine stalno obećava da će potpisati Sporazum o pridruživanju, ali nikada ne ispuni to obećanje. EU je veoma jasno rekla da su vrata otvorena i da je Unija spremna da u bilo kom trenutku sa Ukrajinom potpiše taj Sporazum. Ali, moj osećaj je da je ovo još jedan blef ukrajinskih vlasti“.

Tagovi:
tačno.net
Autor 13.12.2013. u 08:38